Huis verkoopklaar maken en op Funda;
samen aan de slag voor het beste resultaat.

Vind de beste makelaar met MAAKLR.

Laatst bijgewerkt: maart 2024, 5 minuten leestijd


Een professionele presentatie om je huis goed te  verkopen: dat mag niet ontbreken. Er zijn een aantal stappen die genomen moeten worden. En er komen vast een hoop nieuwe stappen op je af, met de verkoop van je woning. MAAKLR. helpt je hierbij. Als je je wilt voorbereiden of je wilt precies weten wat je moet doen, lees dan vooral even ons stappenplan door!

Eerdere tips gemist?

Professionele presentatie

Om je huis goed te verkopen is het belangrijk dat er zoveel mogelijk informatie op Funda staat. Anders kom je namelijk onder aan de lijst met huizen te staan in jouw plaats en prijsklasse. Dat wil je niet!

De volgende punten zijn onmisbaar voor een goed gepresenteerd huis op Funda:

  1. Professionele presentatie: foto’s

Laat deze foto’s maken door een fotograaf die gespecialiseerd is in het maken van foto’s van huizen. Laat deze dus niet door de NVM of VBO makelaar maken omdat het je een paar honderd euro scheelt. Wat is nu een mooi huis met slechte foto’s? Misschien kost je dat uiteindelijk wel veel meer omdat de juiste mensen niet zijn komen kijken.

  1. Professionele presentatie: woningvideo

Een beter beeld krijgen van een woning doe je door een video te maken van je huis. De video gaat vaak in één take door je huis heen. Zo lopen de mensen als het ware door je huis. Hierdoor hebben ze toch net even iets meer gezien en een betere indruk. Dit helpt om je huis te verkopen.

  1. Professionele presentatie: 360 graden foto’s

360 graden foto’s zijn foto’s die een kamer in één foto vastleggen. Als je de foto bekijkt kun je deze ronddraaien. Je staat dan eigenlijk in een kamer om je heen te kijken. Als dit van verschillende ruimtes in je woning (en tuin eventueel) gedaan wordt, kan de kijken net even beter de woning bekijken.

  1. Professionele presentatie: plattegronden

Het is belangrijk om van je woning plattegronden te laten maken. Ten eerste staan professionele plattegronden erg netjes. Mensen zien heel snel hoe de woning is ingedeeld. Je hebt de plattegronden vaak ook nog in 3D versies. Hierin kunnen ze zelfs virtuele meubels zetten om te kijken hoe ze de ruimtes zouden kunnen inrichten. Ten tweede: de woning wordt opgemeten om de plattegronden te kunnen maken. Dit is ontzettend belangrijk. Waar het om gaat: er wordt gecontroleerd en opgemeten volgens de geldende regels, hoe groot de woning is. Hierdoor weten de kopers hoeveel m² woonoppervlakte ze kopen. Je wilt namelijk voorkomen dat kopers er later achter komen dat het huis toch in werkelijkheid kleiner is dan dat aan hun werd verteld. Dit zorgt voor vervelende situaties en zelfs rechtszaken. De NVM of VBO makelaar kan je meer vertellen over een professionele presentatie inclusief deze plattegronden.

Wil je weten wat een verkoopmakelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

Ontvang gratis offertes
Gratis Vrijblijvend Onafhankelijk Beste match
  1. Energielabel

Iedereen die zijn woning wil verkopen is verplicht een energielabel van de woning te overhandigen aan de kopers. Dit moet uiterlijk gedaan worden op het moment dat de woning overgedragen wordt bij de notaris.

professionele presentatie huis verkoopklaar funda

Je kunt dit energielabel regelen via Energielabelvoorwoningen.nl. Op deze website van de overheid kun je inloggen met je DigiD.Je kunt het label dus alleen aanvragen voor je eigen woning. Doorloop de stappen, vul de informatie in en eventueel foto’s en rekeningen toe, en kies vervolgens voor de goedkoopste adviseur. Binnen no-time heb je je energielabel binnen. Stuur dit label door naar je NVM of VBO makelaar, zodat hij dit kan toevoegenaan je Funda aanmelding.

  1. Verdere informatie

Ook in het om verder zoveel mogelijk informatie over de woning in te vullen op Funda. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: is er een combi-ketel; hoe groot is de tuin; hoeveel kamers heeft de woning en dergelijke. De makelaar is hiervan ook op de hoogte en zal dit als het goed is zoveel mogelijk invullen.

Met al deze informatie kom je zeker weten hoog in de lijst met huizen! Dat is wat je wilt. Nu nog een goede vraagprijs bij je woning. Ook dit is niet zomaar even gedaan..

De vraagprijs

Het is belangrijk om de woning goed in de markt te zetten. Daar hoort naast een goede, complete en professionele presentatie ook een goede vraagprijs bij. De vraagprijs is een prijs die je aan de woning geeft, om mensen binnen te krijgen. Dit heeft niets te maken met de waarde van je huis! Je wilt er namelijk voor zorgen dat de juiste mensen, de doelgroep, binnen komen. Dus: een afspraak maken om de woning te bekijken. Op het moment dat ze in de woning zijn, worden ze hopelijk verliefd op je huis en gaan ze een bod doen. Hierover later meer in stap 4: Huis op Funda; Bezichtigingen, aankoopmakelaars, biedingen en onderhandelingen.

Zorg dus dat je met de NVM of VBO makelaar bespreekt wat de beste vraagprijs is. De makelaar moet dit goed kunnen onderbouwen. Hij kent de vraagprijzen en wat de woningen uiteindelijk hebben opgebracht in de buurt. Door ze te vergelijken met jouw woning kan de beste vraagprijs bepaald worden. In het systeem kan de makelaar alle woningen die ooit verkocht zijn, of van de markt zijn gehaald, opzoeken. De woningen die van de markt zijn gehaald (en waarvan het dus niet gelukt is om deze te verkopen) zijn ook interessant. Want misschien was hun vraagprijs wel te hoog en zijn er geen mensen komen kijken. Zorg er dus voor dat je niet dezelfde fout maakt. Een woning moet meteen de aandacht pakken met een professionele presentatie en een goede vraagprijs om bezichtigingen krijgen. Als de woning weken op de markt staat is dat niet goed voor het eindresultaat. De mensen die vaak op Funda kijken zullen weten dat deze woning al langer te koop staat en zich vaak afvragen of er dan toch iets mis mee is. Dit wil je voorkomen. Laat je makelaar je hierin goed adviseren.

Lees meer in de volgende stap: Huis op Funda; Bezichtigingen, aankoopmakelaars, biedingen en onderhandelingen.

  1. De stappen:
    1. Huis verkopen: op zoek naar een verkoopmakelaar. 
    2. Offertes van verkoopmakelaars vergelijken; kosten, courtage en provisie.
    3. Huis verkoopklaar maken en op Funda; samen aan de slag voor het beste resultaat.
    4. Huis op Funda: Bezichtigingen, aankoopmakelaars, biedingen en onderhandelingen.
    5. Een bod geaccepteerd! De koopovereenkomst en de bouwkundige keuring.
    6. De bedenktijd voorbij: de ontbindende voorwaarden.
    7. De waarborgsom/bankgarantie.
    8. De eindinspectie; de woning wordt gecontroleerd.
    9. Bij de notaris: de eigendomsoverdracht.

Wil je weten wat een verkoopmakelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

Ontvang gratis offertes
Gratis Vrijblijvend Onafhankelijk Beste match