Kosten en verschillen NVM en VBO (aankoop)makelaars

Vind de beste makelaar. Doe nu je aanvraag.

NVM en VBO (aankoop)makelaars, de kosten en verschillen

In Nederland zijn verschillende brancheverenigingen waarbij makelaars zijn aangesloten. De grootste verenigingen zijn de NVM met ruim 4400 leden en de VBO met ruim 1100 leden. Wat zijn de verschillen tussen deze verenigingen en wat zijn de kosten/courtage van deze (aankoop)makelaars? Wij leggen het uit.

Sinds 2001 is de titel makelaar geen beschermde titel meer. Het staat een ieder sindsdien vrij om zich als makelaar uit te geven. Hiervoor heb je geen diploma nodig en mag je zonder enige educatie, of toezicht, als makelaar aan de slag. Brancheverenigingen zorgen voor het waarborgen van de kwaliteit van makelaars.

NVM

De NVM (Nederlandse Coöperatieve vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM U.A.) is de grootste vereniging voor makelaars van Nederland. De oorsprong van de NVM ligt in 1898, 120 jaar geleden. (zie video hieronder voor de samenvatting van de viering van het 120 jaar bestaan in januari 2019). Het hoofdkantoor staat in Nieuwegein waar ruim 70 mensen dagelijks ondersteuning bieden aan hun leden. De NVM heeft in 2001 maatregelen genomen om de kwaliteit te waarborgen. NVM makelaars zijn opgeleid, gecertificeerd en worden door de NVM beëdigd. Tevens moeten ze voldoen aan de NVM erecode. Ook zijn ze gebonden aan de regelgeving en educatie van de NVM en onderworpen aan de Geschillencommissie Makelaardij en het NVM tuchtrecht. Ieder NVM-kantoor wordt periodiek gecontroleerd d.m.v. een verplichte audit. De NVM waarborgt op die manier dat alle aangesloten NVM makelaars en taxateurs voldoen aan het kwaliteitsniveau dat de consument en professionele opdrachtgever mag verwachten.

NVM makelaar wat is mijn huis waard

Algemene voorwaarden NVM

Wil je de algemene voorwaarden, de privacy verklaring en de erecode van de NVM lezen? Kijk dan hier; te vinden onderaan de pagina.

VBO

De VBO (Vereniging Bemiddelaars Onroerende zaken) is de op één na grootste branchevereniging van Nederland. De VBO bestaat sinds 1985 en bestaat uit ruim 1100 leden. De makelaars van VBO worden ook verplicht cursussen te volgen en staan ingeschreven in het register SCVM (Stichting Certificering voor makelaars), VastgoedCert en/of NRVT. Een register om de kwaliteit en integriteit van makelaars te waarborgen. Tevens bevordert dit de verdere professionalisering en transparantie van het bemiddelingsproces. VBO makelaars worden dus permanent getoetst op hun vakkennis, net zoals de leden van NVM. Ook wordt bij de makelaars van VBO toegezien op hun handelen door een onafhankelijk tuchtcollege: Tuchtcollege makelaardij Nederland.VBO makelaar wat is mijn huis waard

 Reglementen professionele opdrachtgevers

De VBO-makelaar en/of taxateur werkt volgens de Algemene Consumentenvoorwaarden en de Algemene Voorwaarden voor Professionele Opdrachtgevers van VBO Makelaar. Deze voorwaarden zijn voor uw zekerheid opgesteld en zijn van toepassing op de dienstverlening van de VBO-makelaar en/of taxateur.

De voorwaarden vind je hier.

Funda en de NVM

De NVM groep bestaat uit een aantal deelnemingen. De bekendste is Funda. Iedereen kent Funda als de nummer 1 huizensite van Nederland. Maar wist je dat deze site van de NVM is? Funda is sinds 2001 hét vastgoedplatform voor de presentatie van het aanbod op de vastgoedmarkt. Alle NVM makelaars kunnen op deze site hun aanbod presenteren. Voorheen kregen NVM makelaars voorrang boven VBO makelaars, maar dat is inmiddels niet meer zo. Wel is het zo dat VBO makelaars meer betalen voor het plaatsen van een woning en dat ze geen uitgebreide pagina hebben waarop ze hun eigen makelaarskantoor kunnen presenteren.

Kosten van NVM makelaar en VBO makelaar

De kosten van een NVM of VBO makelaar verschillen niet. Een makelaar die aangesloten is bij de NVM of VBO moet voldoen aan de eisen en standaarden van hun eigen branchepartij. Wel is het zo dat een NVM beschikt over veel meer data dan een VBO makelaar en dat de NVM een veel grotere organisatie is. De kans is dus veel groter dat je een NVM makelaar tegenkomt dan een VBO makelaar. Iedereen bepaalt zijn eigen prijzen en dienstverlening. Ook de kwaliteit verschilt enorm. Het is niet zo dat als je een makelaar van de NVM kiest, je per definitie beter uit bent dan een VBO makelaar. Daarom is het belangrijk een aantal makelaars uit te nodig om ze zo te kunnen vergelijken. Doe dat geheel gratis en vrijblijvend via MAAKLR. De bij ons aangesloten makelaars worden handmatig bij jouw aanvraag uitgezocht. Zodat je met een goede selectie van makelaars in contact komt!

Benieuwd wat een NVM of VBO makelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.