Huis op Funda: Bezichtigingen,
aankoopmakelaars, biedingen en onderhandelingen.

Vind de beste makelaar met MAAKLR.

Laatst bijgewerkt: oktober 2022, 5 minuten leestijd


Benieuwd wat je moet doen ter voorbereiding van de verkoop van een woning en benieuwd hoe de bezichtigingen werken?  Wanneer je je wilt voorbereiden voor de verkoop van je woning en je wilt precies weten wat je moet doen, lees dan vooral even ons stappenplan door! MAAKLR. legt het je uit.

Je huis op Funda: controleren!

Een spannend en bijzonder moment: iedereen kan jouw huis zien op Funda! Raar om te zien hoe jouw huis nu tussen de andere woningen staat. In alle euforie klik je door de foto’s en bekijk je je eigen huis, maar wees wel kritisch. Controleer hoe jouw huis op Funda in de verkoop staat en stuur de link door naar vrienden en familie, zodat zij ook kunnen kijken. Let hierbij op de volgende zaken:

  1. Foto’s (een uitnodiging voor bezichtigingen)

Staat de beste en meest pakkende foto als eerste (de hoofdfoto)?. Let op of de foto’s in een goede volgorde staan. Als je een huis aangeklikt op Funda, zie je gelijk 6 foto’s. In deze 6 foto’s moet het beste van je huis en eventueel de tuin en omgeving te zien zijn. Na de eerste 6 foto’s moet er een goede ‘route’ door je huis zijn aan de hand van de foto’s. Zo is het voor de mensen die jouw huis bekijken, makkelijk om te snappen hoe je huis er uitziet en zijn ze eerder geneigd om alle foto’s door te klikken. Vergeet niet om ook op de website van de NVM of VBO makelaar zelf te kijken hoe de woning gepresenteerd wordt. Je wilt je huis goed verkopen!

  1. Woningvideo

Controleer of de video op Funda te zien. Speel de video af en kijk hoe deze is. Het is belangrijk dat de video niet te lang duurt. Anders haken de mensen misschien, na alleen de benedenverdieping gezien te hebben, al af met kijken.

  1. 360 graden foto’s

Staan alle 360 graden foto’s er op en werken ze? Let ook goed op of er geen rare dingen op de foto te zien zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er net rommel lag toen de foto gemaakt werd. Dit leidt misschien af. Overleg dit met je NVM of VBO verkoopmakelaar.

bezichtingen verkoop huis funda
  1. Plattegronden

Controleer in welke volgorde de plattegronden staan. Het is het meest logische om op de begane grond te beginnen en dan steeds een verdieping hoger. Dit geldt uiteraard voornamelijk bij huizen en niet bij appartementen. Let ook goed op of alle logische maten vermeld zijn. Soms mist er net een belangrijke maat op de plattegrond, waardoor je iets moeilijk kan inschatten. Ook goed om even te checken of alle deuren en ramen op de juiste plek zitten. Het is voor veel mensen vaak een manier om bijvoorbeeld de woonkamer in te richten met hun eigen meubels. Als er dan iets niet klopt op de plattegrond, kan dat ervoor zorgen dat ze geen afspraak maken.

  1. Energielabel

Is het energielabel zichtbaar? Als het goed is heb je een energielabel aangeleverd bij je NVM of VBO verkoopmakelaar. Een goed label is goed voor de woningwaarde en zorgt ervoor dat je je huis beter kan verkopen. Lees anders even de vorige stap: Huis verkoopklaar maken en op Funda; samen aan de slag voor het beste resultaat. 

  1. Verdere informatie

Controleer of alle verder informatie op Funda correct is. Je wilt zeker weten dat je huis zo goed mogelijk op Funda staat!

Wil je weten wat een verkoopmakelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

Ontvang gratis offertes
Gratis Vrijblijvend Onafhankelijk Beste match

De eerste bezichtigingen

Je wordt gebeld door je NVM of VBO verkoopmakelaar met het nieuws dat er al een aantal bezichtigingen gepland staan. Spannend! De verkoopmakelaar geeft aan dat er, even voor dit voorbeeld, 10 bezichtigingen staan. Als het goed is het de makelaar van tevoren al met je besproken op welke dagen en tijden dit jou het beste uitkomt. Zorg er in ieder geval voor dat je niet thuis bent. In de praktijk komt het een enkele keer voor dat de eigenaar bij de bezichtigingen aanwezig wilt zijn. Dit moet je niet willen. De mensen die (met een aankoopmakelaar) komen kijken voelen zich daar erg ongemakkelijk bij. En je kunt je huis alleen maar verkopen als de bezichtigingen soepel en ontspannen verlopen. Dan voelen de mensen zich het beste en kunnen ze zich concentreren op het huis en of dit goed voelt voor ze.

Voor de bezichtigingen

Let erop dat je huis weer goed opgeruimd en schoon is. Net zoals toen er foto’s gemaakt werden. Het huis hoeft niet leeg te zijn. Het mag er bewoont uitzien, echter moet het gewoon netjes opgeruimd en schoon zijn. De makelaar zal van tevoren eerder aanwezig zijn om nog het een en ander voor te bereiden. Dit kunnen simpele dingen zijn: een lamp juist aan of uit doen, gordijnen of jaloezieën zo ver mogelijk openen, de klep van de wc naar beneden doen of toch nog even een stoel ergens anders neerzetten wat beter over komt. Bij mooi weer zal de makelaar bijvoorbeeld de openslaande deuren openzetten, zodat je als bezoeker meteen het gevoel hebt dat je woonkamer en tuin één geheel is. Kortom: optimale presentatie (zit hem in de kleine dingen). Alles om het goede gevoel voor de bezoeker te realiseren. Een aankoopmakelaar zal hiervoor natuurlijk minder gevoelig zijn omdat deze er zonder emotie en onafhankelijk naar kan kijken.

 Tijdens de bezichtigingen

De NVM of VBO makelaar zal de mensen rondleiden die een afspraak gemaakt hebben. De mensen die als eerste bellen voor een afspraak mogen vaak als eerste kijken. Het meest gebruikelijk is de bezoekers allemaal achter elkaar te plannen. Dit heeft meerdere redenen:

  1. Het is efficiënter: je hoeft je huis maar één keer schoon te maken en op te ruimen. De makelaar hoeft ook niet meerdere keren op een dag naar de woning te gaan.
  2. Concurrentie: de mensen die de woning komen bekijken, zien dat er ook andere mensen zijn. Dit is belangrijk zodat ze ook weten dat er concurrentie is. Als ze zien dat er andere mensen ook geïnteresseerd zijn weten ze dat ze beter/meer moeten bieden op een huis. Een aankoopmakelaar zal hier ook op letten en zich niet gek laten maken.

Lees snel de volgende tips in deel 2!

De stappen:

  1. Huis verkopen: op zoek naar een verkoopmakelaar. 
  2. Offertes van verkoopmakelaars vergelijken; kosten, courtage en provisie.
  3. Huis verkoopklaar maken en op Funda; samen aan de slag voor het beste resultaat.
  4. Huis op Funda: Bezichtigingen, aankoopmakelaars, biedingen en onderhandelingen.
  5. Een bod geaccepteerd! De koopovereenkomst en de bouwkundige keuring.
  6. De bedenktijd voorbij: de ontbindende voorwaarden.
  7. De waarborgsom/bankgarantie.
  8. De eindinspectie; de woning wordt gecontroleerd.
  9. Bij de notaris: de eigendomsoverdracht.

Wil je weten wat een verkoopmakelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

Ontvang gratis offertes
Gratis Vrijblijvend Onafhankelijk Beste match