Een bod geaccepteerd!
De koopovereenkomst en de bouwkundige keuring

Vind de beste makelaar met MAAKLR.

Laatst bijgewerkt: oktober 2022, 5 minuten leestijd


MAAKLR. vertelt meer over de koopovereenkomst, bouwkundige keuring en het bouwkundig rapport. Als je je wilt voorbereiden of je wilt precies weten wat je moet doen, lees dan vooral even ons stappenplan door. MAAKLR. legt je alles uit. 

De afspraken voor in de koopovereenkomst en de bouwkundige keuring

 Als je je woning in de verkoop hebt, zijn er bezichtigingen geweest. Uit deze bezichtigingen zijn positieve reacties gekomen en natuurlijk een bod met bepaalde voorwaarden. Het kan zijn dat de kopers hiervoor hulp hebben gehad van een aankoopmakelaar om te bieden op een huis. Om je huis te verkopen moeten de volgende voorwaarden duidelijk en geaccepteerd zijn. Deze komen ook aan bod in de koopovereenkomst:

  1. Prijs

De prijs die de koper heeft geboden voor jouw woning, vaak uitgedrukt met k.k. (kosten koper) erachter vermeldt.

  1. Oplevering

Wanneer draag je de woning over aan de koper? Leg een datum vast in de overeenkomst.

  1. Notaris

De koper betaald de kosten van het kopen van de woning. Hierbij kiezen ze ook wie de notaris is die dat gaat verzorgen. De verkoopmakelaar of de aankoopmakelaar weten er altijd wel een aantal te noemen waar ze goede ervaringen mee hebben.

Wil je weten wat een makelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

Gratis Vrijblijvend Onafhankelijk Beste match
  1. Roerende zaken

Er zijn in een woning ook roerende zaken. Roerende zaken betekend het spullen zijn die uit de woning gehaald kunnen worden, zonder de woning te beschadigen of iets af te breken. Dit gaat meestal om gordijnen, lampen en meubels. Het kan zijn dat je hebt aangegeven in de lijst van zaken dat je sommige dingen ter overname hebt aangeboden. De koper zal in het bod hebben aangegeven of ze deze roerende zaken willen overnemen of juist niet.

  1. Ontbindende voorwaarden

Meestal gaat dit om het voorbehoud van financiering. Dit betekent eigenlijk: “als ik geen financiering krijg van de bank, mag ik de overeenkomst ontbinden”. De koper zal aangeven hoeveel tijd ze nodig hebben bij de hypotheekadviseur of de bank, om de financiering rond te krijgen. Deze financieringstermijn, meestal 5 weken (in de zomervakantie of rond december soms zelfs 8 weken), wordt in de koopovereenkomst vermeldt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de koper geen voorbehoud van financiering wilt. Dit omdat ze wellicht veel geld op de bankrekening hebben, of dat ze niet twijfelen aan het rondkomen van de financiering. Het betekent dan, bij dit voorbeeld, mocht het zo zijn dat in de komende 5 weken de koper geen financiering kan krijgen, dan kan diegene de koop ontbinden.

  1. Waarborgsom/bankgarantie

Meestal wordt er afgesproken dat er 10% van de koopsom bij de notaris gestald wordt. Dit moet door de koper worden gedaan en is er om ervoor te zorgen dat de koper hun afspraken nakomen. De datum dat dit geregeld moet zijn wordt ook afgestemd tussen koper en verkoper.

  1. Bouwkundige keuring

Als je een woning koopt is het vaak verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren en een bouwkundig rapport te ontvangen. Een bouwkundige controleert dan de woning van onder tot boven op technische gebreken en verteld je in welke staat het huis verkeerd. Dit wordt weergegeven in een bouwkundig rapport. Ook zullen zij tips geven met betrekking tot onderhoud en eventueel renovatie van de woning. Met het bouwkundig rapport krijg je een goed inzicht in de kosten op korte- en lange termijn en weet je precies wat je koopt. De koper kan aangeven of hij graag de woning wil laten keuren door middel van een bouwkundige keuring. Als dit het geval is dan moet dat ook in het bod worden aangegeven. De verkoopmakelaar of de aankoopmakelaar weten er altijd wel een aantal te noemen waar ze goede ervaringen mee hebben. Hierover verderop meer!

  1. Diverse afspraken

Er zijn natuurlijk nog veel verschillende afspraken te bedenken. Iedere woning is anders en bij iedere woningen komen weer verschillende onderwerpen kijken. De voorgaande punten zijn de standaard punten die altijd terugkomen in een onderhandeling.

Als je als verkoper samen met je verkoopmakelaar akkoord geeft op de voorwaarden die door de koper (of zijn aankoopmakelaar) gedaan zijn, heb je overeenstemming over de voorwaarden. Let op: je hebt dan nog niet je huis verkocht! Hiervoor moeten er handtekeningen staan op de koopovereenkomst van beide partijen. Dit noemen ze ook wel het ‘schriftelijkheidsvereiste’. Ook al staat er een akkoord zwart op wit, het telt pas als er getekend is. Alle voorwaarden die overeengekomen zijn, worden in de koopovereenkomst gezet (vaak -ten onrechte- wordt dit een voorlopig koopcontract genoemd). Lees hier meer over in deel 2.

bouwkundige keuring bouwkundig rapport koopovereenkomst

De bouwkundige keuring

Met deze keuring, ook vaak ‘bouwtechnische keuring’ of ‘bouwtechnische inspectie’ genoemd, krijg je inzicht in de staat van de woning in een bouwkundig rapport. Als koper zijnde kun je aangeven, als onderdeel van je bod, dat de woning gekeurd moet worden. De bouwtechnische keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke, visuele keuring van een bestaande woning. Dit houdt in dat de keurder alles controleert wat hij kan zien, zonder dingen open te breken of te slopen. (Dat noemt men een ‘destructief onderzoek’.) Door de keuring krijg je op hoofdlijnen een goed beeld van de bouwkundige staat van de woning en inzage in de kosten om het huis in goede staat te brengen. De kosten in het bouwkundig rapport worden uitgesplitst in directe kosten en kosten op termijn. De koper kiest zelf de bouwkundige die de woning kan keuren. Vaak weet de lokale verkoopmakelaar of aankoopmakelaar wel een aantal betrouwbare en onafhankelijke partijen. Als je een aankoopmakelaar hebt zal hij je ook helpen om het bouwkundig rapport door te nemen. Zo weet je zeker wat je koopt.

Wanneer wordt de bouwkundige keuring uitgevoerd?

De bouwkundige keuring kan op verschillende momenten plaatsvinden. In de meeste gevallen wordt deze technische keuring van de woning uitgevoerd in de bedenktijd. Afgeraden wordt om de bouwtechnische keuring uit te voeren voordat er handtekeningen op papier staan.

Waarom geen bouwkundige keuring voordat er getekend is?

Als de koper de keuring laat uitvoeren, zijn er ook kosten aan verboden. Dit is vaak een paar honderd euro. Indien de keuring geweest is voordat er getekend is, kost de koper dit geld, maar weet hij nog niet of hij het huis wel heeft gekocht. Het zou heel zuur zijn als je de woning hebt laten keuren en er komt toch een andere bieder om de hoek, die wel de handtekeningen op papier zet met de verkoper. Dan heb je je geld aan een keuring uitgegeven waar je niets aan hebt. Doe dit dus niet!

Lees snel de verder in deel 2!

De stappen:

  1. Huis verkopen: op zoek naar een verkoopmakelaar. 
  2. Offertes van verkoopmakelaars vergelijken; kosten, courtage en provisie.
  3. Huis verkoopklaar maken en op Funda; samen aan de slag voor het beste resultaat.
  4. Huis op Funda: Bezichtigingen, aankoopmakelaars, biedingen en onderhandelingen.
  5. Een bod geaccepteerd! De koopovereenkomst en de bouwkundige keuring.
  6. De bedenktijd voorbij: de ontbindende voorwaarden.
  7. De waarborgsom/bankgarantie.
  8. De eindinspectie; de woning wordt gecontroleerd.
  9. Bij de notaris: de eigendomsoverdracht.

Vind de beste makelaar die bij jou past

Vergelijk de geselecteerde makelaars en kies!

Gratis Vrijblijvend Onafhankelijk Beste match