Een bod geaccepteerd!
De koopovereenkomst en de bouwkundige keuring

Vind de beste makelaar. Doe nu je aanvraag.

Stap 5, deel 2 van 2 (Deel 1 nog niet gelezen? Klik hier)

In dit hoofdstuk gaat het over de bedenktijd, de koopovereenkomst en de bouwkundige keuring. Als je je wilt voorbereiden of je wilt precies weten wat je moet doen, lees dan vooral even ons stappenplan door! MAAKLR. helpt je hierbij.

De stappen:

  1. Huis verkopen: op zoek naar een verkoopmakelaar. 
  2. Offertes van verkoopmakelaars vergelijken; kosten, courtage en provisie.
  3. Huis verkoopklaar maken en op Funda; samen aan de slag voor het beste resultaat.
  4. Huis op Funda: Bezichtigingen, aankoopmakelaars, biedingen en onderhandelingen.
  5. Een bod geaccepteerd! De koopovereenkomst en de bouwkundige keuring.
  6. De bedenktijd voorbij: de ontbindende voorwaarden.
  7. De waarborgsom/bankgarantie.
  8. De eindinspectie; de woning wordt gecontroleerd.
  9. Bij de notaris: de eigendomsoverdracht.

Stap 5: Een bod geaccepteerd! De koopovereenkomst en de bouwkundige keuring.

Waarom geen bouwkundige keuring voordat er getekend is?

De keuring laat je pas uitvoeren als er overeenstemming is, er een koopcontract is opgesteld en deze ook is ondertekend. Op dat moment gaat de bedenktijd lopen en in die bedenktijd kun je de keuring laten uitvoeren. Zorg er wel voor dat je dit van tevoren goed hebt gepland. Het beste is om de keuring op de 1e dag van de bedenktijd uit te voeren. Het bouwkundig rapport is vaak dezelfde dag, of binnen 24 uur gereed. Zo houd je nog genoeg tijd over om het rapport goed te lezen. Mochten er spannende zaken zijn ontdekt (die veel geld kosten), kun je nog de koop annuleren in de bedenktijd. Als er grote kosten zijn is het mogelijk om hierover nog te onderhandelen in de bedenktijd. Mocht de uitkomst van deze onderhandeling niet bevallen kun je het altijd accepteren zoals het is, of de koop annuleren. Veelal gaat dit over kosten die je direct moet aanpakken. Zoals een lekkende riolering of een slecht dak. Over het algemeen zijn het geen kosten van dingen die zichtbaar zijn tijdens de bezichtiging. Hier had namelijk met het doen van het bod al rekening gehouden kunnen worden. Toch blijft het altijd iets om over in gesprek te gaan met de verkopende partij. Nee heb je en ja kun je krijgen. Een aankoopmakelaar zal je uiteraard daarbij helpen. Sowieso zal de aankoopmakelaar tijdens de bezichtiging in de gaten houden of er spannende kosten te verwachten zijn. Het bouwtechnische rapport zou over het algemeen dus vooral een bevestiging moeten zijn, en geen verassing.

Benieuwd wat een makelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De bedenktijd

Als de koper en jij het eens zijn over de voorwaarden, tekenen beide partijen de koopovereenkomst. Dit is onmisbaar voor het verkopen van je huis. De verkoper tekent als eerst en daarna de koper. In het geval de koper een aankoopmakelaar heeft, zal de koopovereenkomst door de verkoper getekend worden bij hun makelaar. Het koopcontract wordt vervolgens verstuurd naar het kantoor van de aankoopmakelaar, waar de koper tekent met zijn makelaar.

Bedenktijd koopovereenkomst

Op het moment dat de koper getekend heeft, en de koopovereenkomst weer terug is bij de verkoper, gaat de bedenktijd in. Deze bedenktijd geldt alleen voor de koper en dus niet voor de verkoper. Op het moment dat de verkoper dus zijn handtekening zet en de koopovereenkomst op de post doet naar de aankoopmakelaar, is er dus voor de verkoper geen weg meer terug. (Als je de koper bent, wil je dus zo snel mogelijk de handtekening van de verkopers op de koopovereenkomst.) De aankoopmakelaar zal je hierin begeleiden en aangeven wanneer de bedenktijd in gaat en tot wanneer deze loopt.

Schriftelijkheidsvereiste (handtekeningen dus!)

In de wet is afgesproken dat de koop van een woning door een particulier pas echt afgesproken en definitief is, als er handtekeningen gezet zijn op een koopcontract. Mondeling overeenstemming hebben geldt niet. Ook niet als er schriftelijk, per e-mail, Whatsapp of anders, een akkoord is gegeven op alle voorwaarden. Er moeten handtekeningen gezet zijn van beide partijen op de overeenkomst. Pas dan is er een geldende koop. Let hier dus op!

Hoe lang duurt de bedenktijd en hoe werkt het?

De bedenktijd bij het kopen en verkopen van woningen is ook wettelijk geregeld. Sinds 2003 heeft de koper (consument) drie dagen bedenktijd bij de koop van een woning. Tijdens deze dagen mag een koper de koop van het huis ontbinden. Deze bedenktijd is ingevoerd door de overheid als een bescherming tegen het nemen van overhaaste beslissingen. In de huidige markt komt dat weleens voor. In de wet is geregeld dat een verkoper niet met de koper kan afspreken dat er geen bedenktijd voor de koper is. De bedenktijd is minimaal 2 werkdagen.

Soms duurt de bedenktijd daarom langer dan drie dagen. De bedenktijd moet ten minste twee dagen hebben, die niet in het weekend of op een feestdag vallen. De bedenktijd eindigt altijd op een werkdag, omdat de bedenktijd niet mag eindigen op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag. De bedenktijd wordt dan verlengd tot de eerstvolgende ‘normale’ doordeweekse dag.

Als de koper toch van gedachten veranderd, kan hij de koop annuleren in de bedenktijd. Hoe dit moet is niet vastgelegd. Er wordt aangeraden dit via e-mail aan te geven. Zodat de koper altijd bewijs heeft dat het op tijd, en in de bedenktijd, is aangegeven. Met een kort bericht, zonder opgaaf van redenen, kan de koper de koop ongedaan maken.

Als de bedenktijd om is en de verkoper heeft niets gehoord van de koper, dan zit de bedenktijd erop en kan de koper zich niet meer beroepen op deze bedenktijd. Als verkoper is dit altijd de spannende eerste horde die genomen moet worden. Na de bedenktijd kan de koper er namelijk niet zomaar, zonder opgaaf van reden of onderbouwing, onderuit. Als de koper een voorbehoud van financiering heeft opgenomen, als ontbindende voorwaarde van de koopovereenkomst, dan is dat de volgende horde.

Spannende weken na de bedenktijd, een aankoopmakelaar helpt!

Dat zijn spannende weken voor een verkoper, omdat zij alleen maar kunnen hopen en afwachten of alles goedkomt. Een aankoopmakelaar zorgt voor meer zekerheid bij de verkopers. Dit omdat een aankoopmakelaar ook checkt, of zijn klanten dit kunnen kopen. Nog een extra reden om voor een aankoopmakelaar te kiezen!

Wil je weten wat de volgende stap inhoud, kijk dan snel bij stap 6: De bedenktijd voorbij: de ontbindende voorwaarden.

Benieuwd wat een makelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.