De waarborgsom of
bankgarantie

Vind de beste makelaar. Doe nu je aanvraag.

Stap 7

In dit hoofdstuk gaat het over de waarborgsom en bankgarantie. Als je je wilt voorbereiden of je wilt precies weten wat je moet doen, lees dan vooral even ons stappenplan door! MAAKLR. helpt je hierbij.

De stappen:

 1. Huis verkopen: op zoek naar een verkoopmakelaar. 
 2. Offertes van verkoopmakelaars vergelijken; kosten, courtage en provisie.
 3. Huis verkoopklaar maken en op Funda; samen aan de slag voor het beste resultaat.
 4. Huis op Funda: Bezichtigingen, aankoopmakelaars, biedingen en onderhandelingen.
 5. Een bod geaccepteerd! De koopovereenkomst en de bouwkundige keuring.
 6. De bedenktijd voorbij: de ontbindende voorwaarden.
 7. De waarborgsom/bankgarantie.
 8. De eindinspectie; de woning wordt gecontroleerd.
 9. Bij de notaris: de eigendomsoverdracht.

Stap 7: De waarborgsom/bankgarantie is gesteld

Wat is de betekenis van de bankgarantie of de waarborgsom?

Meestal wordt tussen koper en verkoper afgesproken dat er 10% van de koopsom aangehouden wordt als bedrag. De verkoper wil er zeker van zijn dat de koper de woning ook echt gaat kopen. Meestal moet er ook nog een hypotheek geregeld worden. Op het moment dat de hypotheek rond is kan de koper pas de koopsom betalen aan de verkoper. De verkoper wil wel zeker weten dat de koper in de tussentijd (nadat de financiering rond is) niet afhaakt en de woning niet meer wil of kan kopen. De betekenis van de waarborgsom of bankgarantie is een soort garantiegeld, die meestal 10% van de koopsom bedraagt. Dit geld kan bij de notaris gestort worden. Het kan zijn dat de koper toch van de koop afziet en de koopovereenkomst wil ontbinden. Dit kan alleen in de bedenktijd of als er een financieringsvoorbehoud is en de koper krijgt geen financiering. Als beiden niet van toepassing is, kan er niet zomaar ontbonden worden: je breekt namelijk het contract tegen de afspraken in. Hier komt de 10% van pas.

De waarborgsom/bankgarantie wordt meestal gesteld nadat het voorbehoud van financiering is verlopen. Het heeft immers geen zin om het te regelen en de financiering komt vervolgens niet rond. De koper kan dan sowieso onder de koop uit zonder gevolgen.

Rekenvoorbeeld:
Stel, de woning is verkocht voor een prijs van € 200.000 k.k.. Dan is 10% van € 200.000, namelijk € 20.000.

Wat is dan de waarborgsom of bankgarantie?

Dat is de € 20.000 die je moet overmaken naar de notaris. Je zult je afvragen: “Ik kan de waarborgsom niet betalen. Zoveel geld heb ik niet, en nu?”. Dat geld heeft natuurlijk niet iedereen zomaar op de spaarrekening staan. Geen zorgen; met een bankgarantie kun je ook voldoen aan deze plicht om de waarborgsom te betalen. Een waarborgsom houdt in dat je zelf het geld overmaakt naar de notaris. Maar wat is een bankgarantie?

Wat is een bankgarantie?

Een bankgarantie is een contract met de bank waarin de bank onvoorwaardelijk garandeert dat de verkoper de waarborgsom uitbetaald krijgt. De verkoper heeft dus zekerheid dat hij 10% van de koopsom krijgt, ook als de koper afhaakt en niet aan zijn of haar financiële verplichtingen voldoet. De koper kan dus in plaats van het geld over te maken naar de notaris, de garantie van de bank krijgen dat het wordt overgemaakt als het moet.

 1. De koop gaat door.

Als de koop gewoon doorgaat dan is er niets aan de hand. De bank zal de hypotheek verstrekken en de bankgarantie hoeft niet overgemaakt te worden. Met het geld van de hypotheek betaald de koper de verkoper en het huis is gekocht.

 1. De koop gaat niet door

Als de koop van de woning niet doorgaat en je kunt je niet beroepen op een van de ontbindende voorwaarden? Dan heeft de verkopende partij recht op de waarborgsom van 10% van de koopsom. De bank keert dit bedrag aan de verkoper uit. Dit gaat via de notaris. De bank zet vervolgens dit bedrag om in een lening voor de koper. Deze lening moet de koper uiteraard terugbetalen aan de bank.

Wat kost de bankgarantie?

Meestal zijn de kosten van de bankgarantie rond de 1% van de waarborgsom. Dus 1% van 10% van de koopsom.

Rekenvoorbeeld:
Stel, koopsom is € 200.000 en de waarborgsom 10% daarvan, namelijk € 20.000. Dan ben je 1% van € 20.000 = € 200 kwijt aan kosten voor de bankgarantie.

Mocht je dit geld wel op de spaarrekening hebben staan, is het de overweging om dit toch zelf over te maken naar de notaris. Het scheelt je immers een paar honderd euro aan kosten voor de bankgarantie. Als de koop doorgaat, krijg je het geld weer terug op het moment van het passeren van de woning bij de notaris.

Het stellen van de bankgarantie

waarborgsom bankgarantie Het regelen van de bankgarantie doe je bij de bank of bij de hypotheekadviseur. Zij weten hoe ze dit moeten regelen. Je kunt je voorstellen dat hier papierwerk bij komt kijken wat goed gecontroleerd moet worden. De bankgarantie wordt ook door de koper ondertekend. Zo weet de bank dat de afspraken vastliggen. Op het moment dat dit geregeld is, zal de bank de bankgarantie regelen. Dit noemen ze het stellen van de bankgarantie. Er zal vanuit de bank communicatie richting de notaris gaan, zodat de notaris op de hoogte is dat de bankgarantie is gesteld. De notaris geeft dit vervolgens weer door aan de verkopende partij. Voor hen is dit uiteraard belangrijk om te weten. Zo weten ze waar ze op kunnen terugvallen als de kopers zich niet aan de afspraak houden.

Zo, nu heb je antwoord op de vragen: Wat is een bankgarantie? En: Wat is een waarborgsom? De betekenis van de bankgarantie is uitgelegd en ook de betekenis van de waarborgsom.

Lees meer in de volgende stap De eindinspectie; de woning wordt gecontroleerd.