Huis op Funda: Bezichtigingen,
aankoopmakelaars, biedingen en onderhandelingen.

Vind de beste makelaar met MAAKLR.

Laatst bijgewerkt: maart 2024, 6 minuten leestijd


We vertellen meer over het bieden op een huis (met aankoopmakelaar) en de bezichtigingen. Als je je wilt voorbereiden of je wilt precies weten wat je moet doen, lees dan vooral even ons stappenplan door. MAAKLR. helpt en legt uit.

Vorige tips gemist?

Bezichtigingen en bieden op een huis

De verkoopmakelaar zal de mensen rondleiden die een afspraak gemaakt hebben. De mensen die als eerste bellen voor een afspraak mogen vaak als eerste kijken. Het meest gebruikelijk is de bezoekers allemaal achter elkaar te plannen. Dit heeft meerdere redenen:

  1. Het is efficiënter: je hoeft je huis maar één keer schoon te maken en op te ruimen. De makelaar hoeft ook niet meerdere keren op een dag naar de woning te gaan.
  2. Concurrentie: de mensen die de woning komen bekijken, zien dat er ook andere mensen zijn. Dit is belangrijk zodat ze ook weten dat er concurrentie is. Als ze zien dat er andere mensen ook geïnteresseerd zijn weten ze dat ze beter/meer moeten bieden op een huis.

Echter, mensen met een zoekopdracht bij een aankoopmakelaar zullen eerder weten wat er op de markt gaat komen.

De markt, lastig bieden op een huis

Op dit moment is het lastig op de woningmarkt om een huis te kopen zonder aankoopmakelaar. Ze noemen het een krappe woningmarkt of een verkopersmarkt. Voor kopers is het lastig om een huis aan te kopen om verschillende redenen. Eén van die redenen is omdat de markt zo snel gaat. Binnen no-time staan de woningen volgeboekt met bezichtigingen en wordt je op de wachtlijst gezet. Zelfs komt het voor dat, als je de woning hebt gezien op Funda en je belt de verkopende makelaar, de woning al verkocht is. Ook is het zo dat het lastig is voor mensen op te bepalen wat de woningwaarde is. Mensen weten vaak niet wat ze moeten bieden op een huis. Een aankoopmakelaar heeft ervaring met het berekenen van de woningwaarde. Je wilt namelijk niet veel te veel betalen! Laat je adviseren.

Hulp inschakelen van een aankoopmakelaar

Om niet te laat bij het nieuwe aanbod van woningen te zijn, is het verstandig om een zoekopdracht plaatsen bij een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar is een makelaar die helpt met het kopen van en het bieden op een woning. Hij begeleidt je in alle stappen die te nemen zijn van begin tot eind. Deze makelaar is gespecialiseerd in het zoeken van woningen en heeft goede contacten met andere makelaars. Door het goede contact met andere makelaars in de regio, weet de aankoopmakelaar eerder dat er een huis in de verkoop komt, dan iemand zonder zoekopdracht bij een aankoopmakelaar. Zo ben je altijd een stap voor!

Benieuwd naar de kosten van een aankoopmakelaar?

bieden op een huis WOZ-waarde 2021 verkoopprijs

Zoekopdracht aankoopmakelaar

Een zoekopdracht is een opdracht die je aan de aankoopmakelaar geeft om uiteindelijk succesvol een woning aan te kopen. Je bespreekt minimaal de volgende punten:

  1. Type woning

Zoek je een rijtjeshuis of appartement of toch een bijzonder grachtenpand.

  1. Prijs

In welke prijsklasse zoek je een woning. Van belang is vooral aan te geven wat je maximaal wilt uitgeven aan een huis, met de daarbij horende kosten.

  1. Grootte

Hoeveel slaapkamers en hoeveel m² woonoppervlakte heb je minimaal nodig.

  1. Plaats

In welke plaats zoek je een woning en in welke buurt in die plaats juist wel of niet.

Zonder emotie, maar met veel informatie

Een aankoopmakelaar heeft geen emotie bij het huis wat hij gaat bekijken met zijn klanten. De klanten wel. Op het moment dat je helemaal verliefd bent op een huis, kan het zijn dat je niet meer kritisch kijkt naar de woning en de woningwaarde. En je daardoor verkeerde beslissingen maakt. Misschien koop je wel een woning die in slecht onderhoud verkeerd. Het kan ook zijn dat je veel te veel of juist veel te weinig gaat bieden op een huis.

De aankoopmakelaar is een soort filter en sparringpartner voor mensen met een zoekopdracht. Bij het bieden op een huis is het belangrijk om goed in kaart te brengen hoe het huis er precies voor staat en hoe zich dit verhoudt met de andere woningen die erop lijken. De aankoopmakelaar kan, als hij de woning gezien heeft, een goede inschatting maken van de woningwaarde van het huis. Hij zal je dan ook goed adviseren welke prijs je moet bieden op een huis, rekening houdend met eventueel onderhoud die nog gedaan moet worden (in de toekomst).

Wil je weten wat een aankoopmakelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

Ontvang gratis offertes
Gratis Vrijblijvend Onafhankelijk Beste match

Biedingen en bieden op een huis

Op het moment dat er bezichtigingen zijn van de woning, kan het goed zijn dat er iemand wil bieden op een huis. Het is altijd goed om tijdens de bezichtiging te vragen hoe dat werkt. De verkoopmakelaar zal tijdens de bezichtigingen de procedure uitleggen aan alle bezoekers en aangeven waar je je bieding naar toe kan sturen. Mensen met een zoekopdracht bij een aankoopmakelaar hoeven dat in principe niet te doen. De aankoopmakelaar zal dit zelf navragen bij de makelaar.

Op het moment dat de verkoopmakelaar een bieding op een huis heeft gekregen, zal hij dit voorleggen aan de eigenaar en dit bespreken. De eigenaar is immers degene die beslist of hij zijn huis wil verkopen. Het kan ook voorkomen dat er verschillende mensen willen bieden op een huis. Op dat moment zal de makelaar dit in goede banen leiden door er wellicht wel een inschrijving van te maken. De makelaar geeft dan aan dat het bod op een bepaalde datum voor een bepaalde tijd, binnen moet zijn. Op die manier creëert de verkoopmakelaar meer rust: de bezoekers weten waar ze aan toe zijn en kunnen nadenken over of ze willen bieden en zo ja, hoeveel ze willen bieden op een huis. De aankoopmakelaar kan je helpen te sparren over de woningwaarde. Zodra er een bod is gedaan op een huis, is het huis nog niet verkocht. Er moet eerst overeenstemming zijn, er moet een koopovereenkomst getekend worden en daarna is er nog 3 dagen (minimaal 2 werkdagen) bedenktijd.

Onderhandelingen

Op het moment dat er één bod binnen is, kun je als verkoper een tegenvoorstel doen. Je hoeft een bieding op een huis namelijk niet meteen te accepteren en je huis te verkopen. De verkoopmakelaar zal je hierin adviseren. Onderhandelen kan over veel verschillende zaken. Vaak gaat het over de prijs, de opleverdatum (wanneer gaat het huis over naar de koper) en de roerende zaken in de woning. Per woning zijn er nog vele uitzonderingen of situaties te bedenken waarover onderhandeld kan worden. De verkoopmakelaar heeft met zijn ervaring daar alle kennis over. Een aankoopmakelaar ook. Die is ervaren in het bieden op een huis en ook om te onderhandelen. Dit kan soms leiden tot spannende en pittige onderhandelingen! Uiteindelijk zal de verkoopmakelaar en aankoopmakelaar iedere stap met zijn klant bespreken. Een makelaar zal nooit uit zichzelf handelen; hij treedt immers op als vertegenwoordiger van zijn klant.

Hoe moet je bieden op een huis?

Het bieden op een huis gaat in de meeste gevallen via een e-mail richting de verkoopmakelaar. Heel soms is het nodig om in te loggen op de website van de verkoopmakelaar en daar vervolgens een bod in te dienen. In het bod komen verschillende zaken aan de orde die nodig zijn om een huis te verkopen. Vraag daarvoor hulp bij je aankoopmakelaar!

Wil je weten wat deze zijn, kijk dan snel bij de volgende stap: Een bod geaccepteerd! De koopovereenkomst en de bouwkundige keuring.

 

Wil je weten wat een aankoopmakelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

Ontvang gratis offertes
Gratis Vrijblijvend Onafhankelijk Beste match