Huis verkopen,
wat kost een verkoopmakelaar?

Vind de beste makelaar met MAAKLR.

Laatst bijgewerkt: oktober 2022, 7 minuten leestijd


De beslissing is genomen: je wilt je huis verkopen en je zoekt een verkoopmakelaar. Maar wat is je woning waard? Er zijn nu wel een aantal stappen die genomen moeten worden en er komen weer een hoop nieuwe stappen op je af. MAAKLR. helpt je hierbij. Als je benieuwd bent wat je huis waard is, of als je je wilt voorbereiden en precies wilt weten wat je moet doen, lees dan vooral even ons stappenplan door!

Zelf je huis verkopen of een verkoopmakelaar inschakelen

Het is mogelijk je huis zelf te verkopen. Dat kan een hoop geld besparen, maar het kost je wel veel tijd. Je zult zelf moeten zorgen voor alle foto’s en informatie van jouw woning. Daarnaast moet je zelf de waarde van je huis en de vraagprijs vaststellen, de woning op internet zetten, de bezichtigingen leiden en de onderhandelingen uitvoeren. Dit klinkt makkelijker dan het is. Mocht het je zelf gelukt zijn, dan moet je ook zelf een koopovereenkomst opstellen.

Verkoopmakelaar

De verkoopmakelaar is iemand die opgeleid is en ervaring heeft met het verkopen van huizen. Het lijkt vaak makkelijker dan dat het is. De waarde van je huis juist inschatten is niet zomaar even gedaan. Een ervaren makelaar heeft in de praktijk namelijk een hoop situaties meegemaakt. Dit zijn bijvoorbeeld verborgen gebreken, erfkwesties, onderhandse verkopen of bijvoorbeeld woningen met slechte funderingen. En zo zijn er nog tientallen, misschien wel honderden situaties te bedenken, die je als consument niet kunt bedenken. Een van de belangrijkste voordelen is natuurlijk dat de makelaar ervaring heeft met de woning voor jou zo goed mogelijk te verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs. Dit komt door zijn ervaring en zijn netwerk van klanten en collega makelaars.

NVM en VBO verkoopmakelaar

Er zijn verschillende brancheverenigingen waar makelaars aangesloten zijn. Zo heb je de brachevereniging NVM, maar ook VBO.

NVM makelaar wat is mijn huis waard
VBO makelaar wat is mijn huis waard

Groot netwerk

De verkoopmakelaar heeft in de praktijk veel te maken met andere makelaars. Ze kennen elkaar allemaal. Dit komt omdat ze elkaar vaak tegenkomen bij het bezichtigen van huizen, maar ook omdat ze ook ervaringen uitwisselen en over de markt praten. Ze leren van elkaar en versterken elkaar. Ook is het zo dat de makelaars veel mensen tegenkomen die een woning willen kopen. Grote kans dat een van die woningzoekers wel geïnteresseerd is in jouw woning. De makelaar kan ze gemakkelijk (in grote aantallen) benaderen. Veel meer en gerichter dan dat je kunt als je zelf je woning verkoopt.

Bezichtigingen

Als de woning op internet staat zullen er ongetwijfeld mensen geïnteresseerd zijn. Ze willen dan de woning bekijken. Bezichtigingen doen is niet alleen maar de deur opendoen en mensen door het huis begeleiden. De makelaar zal met de mensen praten om te kijken wie ze zijn, wat ze zoeken en waar ze vandaan komen: ze leren kennen. Andersom, zal de makelaar zoveel mogelijk informatie vertellen van de woning en de omgeving. En kijken of die twee, het huis en de mensen die de woning bezichtigen, goed kunnen matchen (lees: verkopen!). Achteraf zal de makelaar altijd verslag uitbrengen bij jou als verkoper zodat je weet wat voor mensen het waren en vooral, wat ze van het huis vonden. Ook al vonden ze het niets, ze kunnen dan toch nuttige tips hebben om de verkoop te verbeteren. Denk hierbij aan de foto presentatie of wellicht konden ze niet door een kleine klus heen kijken en is het dus beter om dit zelf alvast te doen. De ervaren verkoopmakelaar zal je hierin adviseren.

Onderhandelen, het vak van de verkoopmakelaar

Als er biedingen zijn op je woning, wordt je als eigenaar enorm enthousiast. In de emotie kan het zijn dat je het bod wilt accepteren. De makelaar, met al zijn ervaring heeft dit al vaak meegemaakt. Ondanks zijn ervaring zal hij ook enthousiast zijn bij biedingen, het is immers zijn vak! De emotie bij het huis zit vooral bij de verkoper en koper, en niet bij de makelaar. De verkoopmakelaar kan dan op spannende momenten het hoofd koel houden en dus adviseren niet dat mooie bod te adviseren, en te wachten of te onderhandelen voor een veel beter bod!

Wil je weten wat een verkoopmakelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

Ontvang gratis offertes
Gratis Vrijblijvend Onafhankelijk Beste match

Wat is mijn huis waard?

Het bepalen wat je huis waard is, is niet eenvoudig. Je huis is namelijk uniek; het is geen ding waar er veel van zijn en wat je in de winkel of op internet koopt. Om te bepalen wat je huis waard is is, moet je dus weten hoe de woningmarkt op dit moment is. Bijna iedereen verkoopt zijn woning voor een prijs die ze 5 jaar geleden niet voor mogelijk hielden.

Woningwaarde

Maar hoe weet je wat nu je huis waard is? Daar is maar één antwoord op: dat weet de makelaar. Er is geen website waar je de woningwaarde kan opzoeken.

Er zijn verschillende websites te vinden met ‘handige tools’ om de waarde van je huis te berekenen, echter zijn deze nooit goed genoeg. Er wordt vaak een grote bandbreedte gegeven, zoals bijvoorbeeld: je huis is tussen de € 250.000 en €300.000 waard. Dat scheelt nogal! Ook zijn deze woningwaardes vaak geschat op basis van een vraagprijs van de woning en niet de transactieprijs. De transactieprijs is de prijs die echt is betaald voor de woning. En die kun je niet zomaar vinden op internet. Op twee plekken zijn deze prijzen te vinden: bij het Kadaster (per adres waarvan je de transactieprijs opvraagt betaal je bijna €3, dat wordt dus best duur als je je woningwaarde goed wil kunnen bepalen!) en bij de lokale makelaar. De makelaar kan in zijn systeem alle woningen opzoeken die verkocht zijn en zien voor welke transactieprijs deze verkocht zijn. Het vergelijken van woningen om de woningwaarde te bepalen is zijn vak. Om de vraag: wat is mijn huis waard te beantwoorden, zal je een ervaren makelaar moeten uitnodigen die jouw huis bekijkt. Op basis van zijn ervaring in de markt en de bak met informatie die in zijn systeem, is hij de enige die echt kan bepalen wat jouw huis waard is.

De WOZ-waarde als woningwaarde

Een andere website waar ook vaak naar gekeken wordt is Wozwaardeloket.nl. Hierop kun je zien wat de WOZ-waarde (waardering onroerende zaken) van alle woningen in Nederland is. Deze waarde is niet actueel en juist. Om maar één ding te noemen: de waardes zijn minimaal een jaar oud. En dat is lang geleden in de woningmarkt. Je ziet dus altijd (grote) verschillen in de WOZ-waarde en wat je woning echt waard is. Gebruik dit dus niet als indicatie voor je woningwaarde.

Vraagprijs van de woning

Ook het bepalen van de vraagprijs is heel erg belangrijk. Wat is mijn huis waard? Een onafhankelijke verkoopmakelaar kijkt niet met emotie naar jouw huis. Hierdoor kan de makelaar eerlijk bepalen wat jouw huis waard is: de woningwaarde. Een vraagprijs is niet hetzelfde als de waarde van de woning. Voor het bepalen van de vraagprijs is het belangrijk om te weten welke andere woningen, die vergelijkbaar zijn, verkocht zijn met welke vraagprijs. De makelaar heeft daarvoor veel informatie tot zijn beschikking. Alle woningen die verkocht zijn, kan de makelaar opzoeken. Ook kan hij de andere verkoopmakelaars bellen om te vragen hoeveel interesse er was in die woning met die vraagprijs. Met deze informatie kan hij jouw woning goed vergelijken en bepalen welke vraagprijs het beste is voor de woning. Soms is het beter om een vraagprijs juist hoger of juist lager te stellen dan de woningwaarde.

Kortom: de makelaar neemt je veel werk uit handen. Lees hierover meer in onze andere artikelen.

Het vinden van een goede en verkoopmakelaar

Vroeger zocht je niet naar een verkoopmakelaar. De makelaar die je koos voor de verkoop van je huis, was de ene makelaar doe jouw ouders of familie kent. Zij zullen ooit een huis verkocht hebben met die makelaar. Eigenlijk een soort familie-makelaar waar je vanzelfsprekend voor koos.

Nu, in de tijd dat je als consument veeleisender bent en meer weet dan vroeger, weet je dat je niet voor die ene makelaar kiest. Je wilt vergelijken. Is die makelaar die je ouders kennen wel de beste en schat hij de waarde van je woning wel goed in? Of de goedkoopste? Kies je makelaar via MAAKLR. Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Lees meer in stap 2: Offertes van verkoopmakelaars vergelijken; kosten, courtage en provisie.

De stappen:

  1. Huis verkopen: wat kost een verkoopmakelaar. 
  2. Offertes van verkoopmakelaars vergelijken; kosten, courtage en provisie.
  3. Huis verkoopklaar maken en op Funda; samen aan de slag voor het beste resultaat.
  4. Huis op Funda: Bezichtigingen, aankoopmakelaars, biedingen en onderhandelingen.
  5. Een bod geaccepteerd! De koopovereenkomst en de bouwkundige keuring.
  6. De bedenktijd voorbij: de ontbindende voorwaarden.
  7. De waarborgsom/bankgarantie.
  8. De eindinspectie; de woning wordt gecontroleerd.
  9. Bij de notaris: de eigendomsoverdracht.

Wil je weten wat een verkoopmakelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

Ontvang gratis offertes
Gratis Vrijblijvend Onafhankelijk Beste match