Huis verkoopklaar maken en op Funda;
samen aan de slag voor het beste resultaat.

Vind de beste makelaar met MAAKLR.

Laatst bijgewerkt: oktober 2022, 6 minuten leestijd


De beslissing is genomen: je wilt je huis verkopen. Er zijn nu wel een aantal stappen die genomen moeten worden en er komen weer een hoop nieuwe stappen op je af. Verkoopklaar maken is één van die stappen. MAAKLR. helpt je hierbij. Als je je wilt voorbereiden of je wilt precies weten wat je moet doen, lees dan vooral even ons stappenplan door!

Het verkoopklaar maken van de woning

Om je huis goed te verkopen is het belangrijk de woning zo goed mogelijk te presenteren. In de vorige stap, Offertes van verkoopmakelaars vergelijk; kosten, courtage en provisie, is er gesproken over de doelgroep van je woning en het benaderen daarvan. Daar hoort ook bij dat de woning er zo goed mogelijk uitziet. Je wilt je huis natuurlijk voor een zo hoog mogelijke prijs en de beste voorwaarden verkopen!

Het klaarmaken van de woning voor de verkoop noemt men: het verkoopklaar maken. Per geval is het afhankelijk wat er nodig is. De NVM of VBO makelaar kan je hierbij adviseren hoe presentatie er het beste uit ziet en dus je huis het goed kan verkopen.

Verkoopklaar: een opgeruimd huis

Op het moment dat er mensen binnen zijn om je huis te bekijken is het belangrijk dat ze alle aandacht hebben voor het huis. Dat betekend dat ze niet afgeleid moeten zijn door de spullen in huis of andere zaken die afleiden.

Zorg er dus voor dat er zoveel mogelijk rommel uit huis is. Ruim op in dozen en gooi weg wat weg kan. Je zult hoe dan ook moeten opruimen als je gaat verhuizen. Anders sleep je de spullen weer mee naar je nieuwe woning. Doe het dus nu alvast met het verkoopklaar maken van de woning!Verkoopklaar maken van je huis voor bezichtigingen en verkoop

Let er op dat kostbare spullen niet in het zicht liggen. Ruim ze op in afgesloten kasten of haal ze uit huis. Tijdens bezichtigingen zal de verkoopmakelaar altijd opletten waar de mensen zijn. Ten eerste om de woning te laten zien, maar ook om er op te letten dat er niet stiekem iets meegenomen wordt. Het gebeurt helaas heel soms dat er ietskostbaars mist. De NVM of VBO makelaar zal je hierbij ook adviseren deze spullen goed op te bergen.

Fris en schoon nodigt uit

Als je zelf woningen gaat bezichtigen zal je merken dat je het niet fijn vind als je in een ander huis aan het rondkijken bent en het huis is vies en niet opgeruimd. Dat nodigt niet uit om er fijn rond te lopen. En dat is juist wel wat je wilt in een huis: je fijn voelen! Zorg er dus voor dat het hele huis heel goed schoongemaakt is. En vergeet niet de keukenapparatuur aan de binnenkant schoon te maken!

Wil je weten wat een verkoopmakelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

Ontvang gratis offertes
Gratis Vrijblijvend Onafhankelijk Beste match

Verkoopklaar maken: opknappen en repareren

Op het moment dat je een huis binnen stapt, de deur gaat moeilijk open en je ziet dat er geen deur in de meterkast zit en er een paar stopcontacten loshangen: dat geeft geen goede eerste indruk. Eigenlijk ga je daarna door het huis op zoek naar dingen die nog meer niet goed zijn of opgeknapt moeten worden. Als er mensen in jouw woning komen, wil je voorkomen dat ze hier op letten. Het enige waar ze op moeten letten tijdens de bezichtiging: is of ze het huis fijn vinden en ze er zichzelf zien wonen. Als er nog kleine klusjes in huis gedaan moeten worden: doe ze! Zorg ervoor dat de mensen die de woning bekijken niet denken dat ze nog heel veel moeten klussen. Tegenwoordig willen kopers niet klussen en kopen ze graag een huis dat af is. En daar hebben ze meer geld voor over.  Mocht het veel zijn, begin dan op tijd met zoeken. Goede aannemers hebben het erg druk.

De tuin

Ook de tuin mag niet ontbreken tijdens het verkoopklaar maken van de woning. Een nette tuin is ook een visitekaartje van je woning. Zorg ervoor dat deze netjes, schoon en opgeruimd is. Laat mensen voelen hoe groot de tuin is door er meubels in te zetten. Een tuin lijkt immers kleiner als er geen meubels in staan. Ook moeten de mensen goed kunnen zien hoe groot de tuin is. Snoei dus de struiken en bomen die verwilderd zijn en let er op dat de eventuele schuttingen of heggen netjes en recht zijn.

Papieren en bouwtekeningen

Hoe fijn is het als je een auto koopt waar alle onderhoudsboekjes bij zitten? En je precies weet wat er in het verleden aan gerepareerd en onderhouden is? Dit zorgt voor vertrouwen. En vertrouwen zorgt ervoor dat je er meer geld voor over hebt: je hoeft immers die reparaties niet meer te doen, of, je weet dat het goed gemaakt is en bent niet bang voor toekomstige problemen. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk bouwtekeningen en papieren (rekeningen, garantiebewijzen, handleidingen, vergunningen en dergelijke) bij elkaar zoekt. Stop deze netjes in een map; dit is jouw onderhoudsboekje van je woning!

Presentatie op Funda (niet voor niets je huis verkoopklaar gemaakt)

Een goede presentatie is heel erg belangrijk. Een eerste indruk maak je namelijk maar één keer. Hoe meer informatie je op Funda zet, hoe hoger je op de lijst van woningen komt in jouw plaats en prijsklasse. Je wilt niet pas op de 2e pagina staan, want dan hebben de mensen die een woning zoeken al veel andere woningen gezien!

Zorg er dus voor (en let daarop dat je NVM of VBO makelaar dit goed in de gaten heeft) dat er bij de presentatie op Funda gebruik wordt gemaakt van alle mogelijke middelen. Zo zorg je ervoor dat je woning hoog in de lijst met huizen komt op Funda. Je hebt je woning niet voor niets helemaal verkoopklaar gemaakt.

 

Lees meer in deel 2!

De stappen:

  1. Huis verkopen: wat kost een verkoopmakelaar. 
  2. Offertes van verkoopmakelaars vergelijken; kosten, courtage en provisie.
  3. Huis verkoopklaar maken en op Funda; samen aan de slag voor het beste resultaat.
  4. Huis op Funda: Bezichtigingen, aankoopmakelaars, biedingen en onderhandelingen.
  5. Een bod geaccepteerd! De koopovereenkomst en de bouwkundige keuring.
  6. De bedenktijd voorbij: de ontbindende voorwaarden.
  7. De waarborgsom/bankgarantie.
  8. De eindinspectie; de woning wordt gecontroleerd.
  9. Bij de notaris: de eigendomsoverdracht.

Wil je weten wat een verkoopmakelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

Ontvang gratis offertes
Gratis Vrijblijvend Onafhankelijk Beste match