De kosten van een aankoopmakelaar
en wat hij voor je doet.

Vind de beste aankoopmakelaar.

De aankoopmakelaar: waar heb je die voor nodig en wat zijn de kosten van een zoekopdracht?

Wat kost de aankoopmakelaar en wat kan de aankoopmakelaar voor je betekenen met een zoekopdracht.

Als je je huis wilt verkopen, dan neem je een verkoopmakelaar in de arm. Hij zal de verkoop voor je verzorgen van a tot z. Het huis wordt verkocht aan de andere partij, de koper(s). Voor hen is het mogelijk om ook de hulp van een makelaar in te schakelen. Dat noemen we de aankoopmakelaar. Een makelaar die helpt je bij het aankopen van een woning. Je geeft hem de opdracht je te helpen door middel van een zoekopdracht.

Sommige makelaars doen verkopen en aankopen van woningen. Terwijl er ook makelaars zijn die gespecialiseerd zijn op één gebied. Zo zijn er dus ook gespecialiseerde aankoopmakelaars. Makelaars die zich met niets anders bezighouden met zoekopdrachten en het begeleiden van hun ‘zoekers’.

De keuze voor een aankoopmakelaar en zijn kosten

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een huis, heb je de keuze om een aankoopmakelaar in te schakelen door middel van een zoekopdracht. Dit is niet verplicht om te doen. Hetzelfde geldt overigens voor het verkopen van een woning. Dat mag je ook zelf doen.

Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden bij het zoeken naar een woning:

  1. Je zoekt zelf naar een woning en koopt deze ook zelf aan;
  2. Je zoekt samen met een aankoopmakelaar en hij begeleidt ook de aankoop.

Zelf een woning zoeken en kopen?

Zoals je weet staan er heel veel woningen te koop op Funda. Naast Funda zijn er nog een aantal andere, kleinere sites, waar woningen op staan. Maar ga er vanuit dat 95% op Funda staat. Op de websites van de makelaars staan ook woningen, maar die woningen kun je ook op Funda vinden. Het vinden van een woning is makkelijk toch? Op zich wel, alleen is er misschien iets wat je niet weet.

Te laat

De woningen die op Funda staan, zijn op een gegeven moment bij een verkoopmakelaar in de verkoop gekomen. Dat betekent dat deze verkoopmakelaar al een tijdje weet dat deze woning in de verkoop gaat komen bij hem. Er moeten namelijk bijvoorbeeld foto’s gemaakt worden en teksten worden geschreven voor de advertentie op Funda. Deze makelaar komt natuurlijk ook in de praktijk andere makelaars, lees: aankoopmakelaars, tegen. De makelaar is altijd met z’n netwerk bezig: de verkoopmakelaar zoekt klanten die het huis willen kopen die hij over een tijdje in de verkoopt zet. De aankoopmakelaar is altijd bezig om zo vroeg mogelijk bij nieuwe woningen te zijn, het liefst nog voordat ze op Funda staan. Zo kan het maar zo zijn dat de woning al verkocht is voordat deze op de markt komt. Of, je kunt geen bezichtiging meer inplannen omdat de woning al is volgepland met mensen met een zoekopdracht bij een aankoopmakelaar.

Zelf een woning kopen?

Is het je toch gelukt om een afspraak te hebben bij een woning? Een woning bezichtigen kan je natuurlijk ook zelf doen. Als je denkt dat je weet waar je op moet letten wanneer je de woning bekijkt, en je niet laat gek maken in deze markt, kom je een heel eind. Wellicht ken je de buurten goed en vindt je de kosten van een aankoopmakelaar te duur.

Dan komt het moment dat je moet gaan bieden op een huis.

 Weet je wel wat je moet gaan bieden? Want dan weet je namelijk ook wat het huis waard is. Hoe heb je dat uitgezocht? “De prijzen die op Funda staan vergelijken, zo zie je wat een huis ongeveer waard is.” Klopt dat wel? Hoe weet je wat er betaald is voor een woning die net is verkocht in de straat? Klopt, je kunt bij het Kadaster deze prijs opvragen voor een paar euro per adres. Maar dan heb je maar één vergelijking, is dat genoeg? Als je er veel wilt vergelijken dan is dat best onhandig om dat allemaal per adres op te vragen bij het Kadaster. En hoe vergelijk je een huis wat een half jaar geleden is verkocht. Hoeveel procent tel je bij de prijs op? Waren er eigenlijk veel bezichtigingen bij de woning of viel dat wel mee. Misschien waren er maar twee mensen komen kijken en deed er maar één een bod. Is die prijs die je ziet dan wel een goede referentie?

Benieuwd wat een aankoopmakelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Weet je wel wat je koopt? Een aankoopmakelaar kan zijn kosten terugverdienen.

Een huis bekijken kun je goed zelf. Maar kun je ook zelf een huis goed bekijken? Weet je zeker dat je tijdens het bezichtigen van het huis, wat soms best spannend of druk/rommelig kan zijn, dat je alles goed hebt gezien? Je bent vooral bezig of je je fijn voelt in het huis. Zie je jezelf daar wonen. En hoeveel geld heb je over voor het huis om het huis te kopen. Dus met andere woorden: wat is het huis waard voor jou? Tijdens de bezichtiging is het meestal een overdaad aan indrukken die je te verwerken krijgt en vergeet je soms om kritisch te kijken naar bepaalde zaken. Is het onderhoud goed? Zijn er te verwachten kosten? Wat is er tot op heden al aangepakt aan de woning en wat zit er echt aan te komen? Zijn er lokale problemen bekend (bijv. vervuiling in de grond of slechte funderingen)? Een aankoopmakelaar kan zijn kosten ruimschoots voor je terugverdienen.

Bieden op een huis en verder

Je weet dat je wilt bieden op het huis. Hoe doe je eigenlijk een bod en wat moet daar precies in staan. Logische vragen als je het niet zo vaak doet. Meestal kopen mensen maar een paar keer in hun leven een huis. Een aankoopmakelaar koopt een paar keer per week een woning. Dat is nogal een verschil. Na het bieden wordt je gebeld dat je de woning gekocht hebt! Feest! Maar wat nu? Geen idee, de verkoopmakelaar zal weten hoe het werkt. Daar gaan we maar vanuit. Maar is het handig om te luisteren naar een verkoopmakelaar. Hij staat immers aan de kant van de verkopers. Niet dat kant van de kopers. Weet je zeker dat je bod goed was en dat je overal aan gedacht hebt? Nu nog de koopovereenkomst: de verkopende makelaar maakt de koopovereenkomst (in sommige gebieden zoals bijvoorbeeld Amsterdam, wordt de koopovereenkomst bij de notaris gemaakt). Hij stuurt de koopovereenkomst naar je toe; of je het even wilt controleren of alles goed is. Best lastig al die juridische tekst. Weet je zeker dat alles klopt en dat de verkoopmakelaar niet alleen maar aan zijn eigen klanten, de verkopers, denkt?

Één tip:

Kies voor een aankoopmakelaar

De aankoopmakelaar weet hoe het werkt.

 

Wat doet een aankoopmakelaar?

  1. Een aankoopmakelaar is snel bij het nieuwe aanbod. Door zijn netwerk weet hij wat er op de markt verschijnt. Iedereen met een zoekopdracht wordt snel geïnformeerd over dit aanbod. Altijd automatisch, maar vaak ook handmatig aangevuld. Soms hebben mensen een hele specifieke zoekopdracht. Dan is het fijner en beter als de aankoopmakelaar ook zelf zoekt en filtert in het aanbod.
  2. De aankoopmakelaar zal vooraf met je bespreken of het zin heeft om naar een woning toe te gaan. Dit scheelt veel tijd. Misschien is de vraagprijs wel met opzet scherp ingezet, om zo veel mensen over de vloer te krijgen. Maar door een snelle analyse van alle verkoopprijzen in het systeem van de makelaars, ziet de aankoopmakelaar al gelijk dat het geen zin heeft om de woning te bekijken: de vorige huizen in dezelfde straat zijn allemaal voor een hogere prijs gekocht dan wat het budget is van zijn klanten. De aankoopmakelaar laat dit weten aan zijn klanten met een zoekopdracht: het scheelt zijn klanten een bezichtiging. Toch al lastig met werk die bezichtigingen. Het kost allemaal een hoop tijd.
  3. De aankoopmakelaar gaat met je mee naar de bezichtiging. Zoals je nu weet: een aankoopmakelaar heeft veel ervaring. Meer ervaring met huizen bezichtigen in een maand dan jij in je hele leven. Maak hier gebruik van! Ja er zijn kosten voor een zoekopdracht bij een aankoopmakelaar, maar ja het levert ook geld op! Hij zorgt ervoor dat je weet wat je koopt. Omdat jij door het huis loopt om te kijken of je er jezelf ziet wonen en of je meubels passen, kan hij letten op de technische en juridische zaken die bij een woning aan bod komen. De juiste vragen stelt hij aan de verkoopmakelaar.
  4. De aankoopmakelaar checkt de woningwaarde. Alle makelaars kunnen in een centraal systeem alle huizen zien die ooit op de markt zijn verschenen en waarvoor ze precies zijn verkocht. Ook kan hij zien hoe lang hij al op de markt staat. De aankoopmakelaar heeft een goed netwerk. Daardoor kan hij de makelaars bellen die woningen op Funda hebben staan die als ‘verkocht onder voorbehoud’. De woning is dan nog niet definitief verkocht, dus de prijs valt nergens op te zoeken. Toch zal de verkopende makelaar meer vertellen aan de aankoopmakelaar dan aan een vreemde particulier die belt. Zodoende heeft de aankoopmakelaar zeer actuele marktinformatie en kan hij de woningwaarde goed inschatten.
  5. Een makelaar onderzoekt alle informatiebronnen en documentatie. Om een kleine en niet volledige opsomming te geven van wat een aankoopmakelaar allemaal checkt: het eigendomsbewijs, roerende zaken lijst, Kadastrale kaart en uittreksel, of de woning goed is ingemeten volgens de NEN 2580 (dus klopt het aantal m² dat is opgegeven en is je huis niet kleiner dan dat ze zeggen?). Bodemonderzoeken, funderingsonderzoeken, Betonrot, is alles gebouwd volgens vergunning en is er bijvoorbeeld een energielabel. Zo zijn er nog veel meer zaken die van belang zijn. Dit is echt een kleine greep aan onderzoeken! Zeg nou eerlijk: had je dat zelf gecheckt?
  6. Een aankoopmakelaar helpt je met bieden en onderhandelen. De aankoopmakelaar zal tijdens de bezichtigingen naar de procedure vragen hoe het huis verkocht wordt. Is het een inschrijving of het Amsterdamse biedsysteem of het Haarlemse biedsysteem. Dit kan zelfs nog tijdens de verkoop wijzigen: kortom je hebt een makelaar nodig die weet hoe het werkt.Het onderhandelen is een vak. Onderhandelen kan over veel verschillende dingen. De aankoopmakelaar heeft hier ervaring mee en begeleid dit. Een makelaar zal nooit uit zichzelf handelen; hij treedt namelijk op als vertegenwoordiger van zijn klant. Hij zal alles in overleg doen met de klanten. Ook zal hij adviseren of het nodig is om een onafhankelijke bouwkundige keuring te laten uitvoeren.
  7. Het afronden: de koopovereenkomst en daarna. De aankoopmakelaar weet precies wat er in een koopovereenkomst staat. En ook wat er niet in moet staan. Dat is misschien nog wel veel belangrijker. Vaak moeten er aanpassingen gedaan worden en dan is het fijn als een tussenpersoon dit voor je regelt. De verkoopmakelaar weet dat hij te maken heeft met een tegenpartij die van de hoed en de rand weet en niet met zich laat sollen. Na de controle van de koopovereenkomst kan er getekend worden. De aankoopmakelaar zal contact houden met je hypotheekadviseur om te zorgen dat alles op rolletjes verloopt. Een week voordat je de sleutel krijgt van je nieuwe woning, krijg je van de notaris nieuwe papieren toegestuurd. Dit is het nieuwe eigendomsbewijs en de nota van afrekening. Hierop staan allerlei kosten, waaronder de kosten van de aankoopmakelaar. Belangrijk dat hier alles goed in staat. De aankoopmakelaar zal ook dit controleren. Op de dag van de sleuteloverdracht zal de aankoopmakelaar, samen met de kopers, verkopers en de verkoopmakelaar, de woning inspecteren. Dat betekend: je checkt of het huis in dezelfde staat is als toen je het gekocht hebt. Er kan in de tussentijd namelijk nog iets kapot zijn gegaan. Op het moment dat dat het geval is weet hij hoe je hier het beste afspraken over kunt maken. De meterstanden worden opgeschreven waarna iedereen naar de notaris gaat om de woning over te dragen. De aankoopmakelaar zal ook hierbij aanwezig zijn om dit te begeleiden. Als het goed is, is het een leuk en gezellig tekenmoment!

 

Zo, nu weet je precies wat een aankoopmakelaar doet.

Maar wat zijn de kosten van een aankoopmakelaar?

 

Kosten aankoopmakelaar

Kosten aankoopmakelaar zoekopdracht

De courtage van de zoekopdracht bij een aankoopmakelaar is wisselend. Zo kan het zijn dat een aankoopmakelaar een kosten rekent als percentage van de koopsom. Ook is het mogelijk om een vast bedrag als courtage af te spreken. De makelaar zal aangeven wat de courtage bij hem is. Andersom is het natuurlijk mogelijk om zelf aan te geven wat je het fijnste vindt: een percentage of een vast bedrag. De prijzen variëren tussen de € 750 en € 5.000 euro. Vergelijk dus de kosten van een aankoopmakelaar met MAAKLR. Zo weet je zeker dat je de beste aankoopmakelaar inschakelt en dat je ook verzekerd bent van de beste prijs-kwaliteit verhouding.

  1. Kosten aankoopmakelaar: een vaste courtage

Met een vaste courtage voor je zoekopdracht is het meteen duidelijk wat de makelaar kost. De kosten van een makelaar zullen namelijk niet wijzigen bij een duurder pand. Dat zorgt voor duidelijkheid.

  1. Kosten aankoopmakelaar: een percentage als courtage

Met een percentage als afgesproken kosten voor de aankoopmakelaar is het niet direct duidelijk wat het zal kosten om een huis te kopen. Andersom is het wellicht niet de juiste methode om een zoekopdracht af te sluiten. Je wilt dat een aankoopmakelaar niet te ver boven de woningwaarde biedt om zo meer te verdienen. Over het algemeen zal je merken dat makelaars helemaal niet op die manier denken. Het is hun beroep maar ook hun passie. Het helpen bij het kopen van hun huis vinden ze geweldig. Om een huis dan voor een zo laag mogelijk bedrag aan te kopen is een echte kick.

Zoek je een makelaar? Laat MAAKLR. je gratis en vrijblijvend helpen.

Benieuwd wat een aankoopmakelaar kost?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.