De WOZ-waarde 2023 en de verkoopprijs: wat is het en heeft het iets met elkaar te maken?
Aan het begin van ieder jaar (februari of maart 2023) krijgt iedere woningeigenaar een brief met daarin de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ-waarde is de waarde die de gemeente toekent aan jouw woning. Maar heeft deze WOZ-waarde iets te maken met de marktwaarde van je huis en wat moet je doen als er een verschil is tussen de WOZ-waarde en de vraagprijs of verkoopprijs?
WOZ-waarde betekenis
De WOZ-waarde ontvangt iedere woningeigenaar jaarlijks. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendezaakbelasting. Elke onroerende zaak (een huis of appartement dus) krijgt elk jaar een waarde toegekend in Nederland.
De marktsituatie zorgt voor prijsstijgingen en prijsdalingen en daardoor veranderen de WOZ-waardes ook jaarlijks. Naast de gemeente gebruikt ook de Belastingdienst en het waterschap de WOZ-waarde die aan jouw woning is toegekend. Heb je een huurhuis, dan bepaalt de WOZ-waarde mede de hoogte van je huur. Gemeenten bepalen de hoogte van de WOZ-waarde. Dit doen ze vanuit de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ). Belangrijk om te weten is dat de waarde van je woning altijd gebaseerd is op de waarde van een jaar eerder. Dus als je in 2023 een WOZ-waarde ontvangt, dan is deze waarde gebaseerd op de waarde van 1 januari het jaar er voor. De waarde volgt dus de echte markt met een jaar vertraging. De datum van een jaar eerder noemen ze de ‘waardepeildatum’.
WOZ-waarde 2023, waar wordt het voor gebruikt
- Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms ook de rioolheffing.
- De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigen woningforfait), vennootschapsbelasting, schenkbelasting en de erfbelasting.
- Waterschappen gebruiken ook de WOZ-waarde voor de watersysteemheffing.
WOZ-waarde, hoe wordt de waarde vastgesteld
De gemeenten gebruiken voor het bepalen van de WOZ-waarde in 2023 de vergelijkingsmethode (ook wel bekend als ‘modelmatige waardebepaling’). Zowel de verkoopcijfers van de woningen in de buurt, als de kenmerken van een woning spelen een rol bij de waardebepaling. De WOZ-waarde is de marktwaarde rekening houdend met enkele waarderingsvoorschriften. Deze twee waarderingsvoorschriften zijn:
- het volle en onbezwaarde eigendom van het pand wordt overgedragen (overdrachtsfictie) en
- de verkrijger kan de onroerende zaak in de staat waarin die zich bevindt onmiddellijk en in volle omvang in gebruik nemen (verkrijgingsfictie).
Op die manier worden alle woningen op een gelijke manier gezien en getaxeerd. Ieder woning afzonderlijk met alle bijzonderheden en situaties taxeren is veel te veel werk en dus onmogelijk. Iedere woning zou dan jaarlijks door een taxateur bekeken, bestudeerd en getaxeerd moeten worden. De meeste verkoopprijzen van woningen voldoen aan deze waarderingsvoorschriften en kunnen daarom dus goed gebruikt worden voor de waardering van de WOZ-waarde.
Benieuwd naar de waarde van je huis?
Vraag de makelaar om een verkoopwaarde
Modelmatige waardebepaling
De gemeente vergelijkt de woning die getaxeerd moet worden met een 3-tal andere woningen in de buurt die recent zijn verkocht. Ze gebruiken dan de echte prijs waarvoor deze woningen zijn verkocht. Via een computermodel wordt dit allemaal automatisch gedaan en vergeleken. Om dit automatisch te kunnen doen moet de gemeente verkoopprijzen analyseren én de kenmerken van woningen bijhouden. De gemeente mag voor het bepalen van de WOZ-waarde de verkoopprijzen van woningen gebruiken tot één jaar voor en één jaar na de waardepeildatum. Dat houdt in dat als je een WOZ-waarde krijgt in 2023, deze een peildatum van 1 januari van het jaar er voor heeft. En de gemeente dus verkoopprijzen mag gebruiken tot maximaal 1 januari het jaar daar weer voor. Dat is dus 2 jaar geleden! Maar, ook de verkoopprijzen tot 1 januari 2023. De met het computermodel getaxeerde WOZ-waarden van 2023 worden uitgebreid gecontroleerd en eventueel verbeterd, voordat ze bekend gemaakt worden aan huiseigenaren.
WOZ-waarde 2023 opvragen huis
Wil je de WOZ-waarde van je huis weten of van een andere woning? Er zijn drie manier om daar achter te komen:
- Via de website WOZ-waardeloket. Hier kun je je huis opzoeken en de WOZ-waarde bekijken.
- Via de website van MijnOverheid en dan inloggen met je DigiD, of
- informeren bij de gemeente waar je woont.
WOZ-waarde en vraagprijs
Het is belangrijk om de woning goed in de markt te zetten. Daar hoort naast een goede, complete en professionele presentatie ook een goede vraagprijs bij. De vraagprijs is een prijs die je aan de woning geeft, om mensen binnen te krijgen. Dit heeft niets te maken met de waarde van je huis. Je wilt er namelijk voor zorgen dat de juiste mensen, de doelgroep, je huis komt bezichtigen. Op het moment dat ze in de woning zijn, worden ze hopelijk verliefd op je huis en gaan ze een bod doen. Zorg dus dat je met de makelaar bespreekt wat de beste vraagprijs is. De makelaar moet dit goed kunnen onderbouwen doordat hij weet wat soortgelijke woningen uiteindelijk hebben opgebracht in de buurt. Door ze te vergelijken met jouw woning kan de beste vraagprijs bepaald worden. In het systeem kan de makelaar alle woningen die ooit verkocht zijn, of van de markt zijn gehaald, opzoeken. De woningen die van de markt zijn gehaald (en waarvan het dus niet gelukt is om deze te verkopen) zijn ook interessant. Want misschien was hun vraagprijs wel te hoog en zijn er geen mensen komen kijken. Zorg er dus voor dat je niet dezelfde fout maakt. Een woning moet meteen de aandacht pakken met een professionele presentatie en een goede vraagprijs om bezichtigingen krijgen. Als de woning weken op de markt staat is dat niet goed voor het eindresultaat. De mensen die vaak op Funda kijken zullen weten dat deze woning al langer te koop staat en zich vaak afvragen of er dan toch iets mis mee is. Dit wil je voorkomen. Laat je makelaar je hierin goed adviseren.
Dit heeft dus te maken met de tactiek om je huis te verkopen en is zeer actueel. De makelaar merkt dagelijks hoe kopers reageren op vraagprijzen. Komen er wel genoeg mensen kijken en hoe en hoeveel wordt er uiteindelijk geboden op het huis? Is dat boven of onder de vraagprijs. Op die manier leert de makelaar wat de juiste vraagprijs is. Zoals eerder aangegeven is de WOZ-waarde 2023 op basis van een computer model gegenereerd. Maar wordt er ook van uitgegaan dat het huis voldoet aan de twee eerder genoemde waarderingsvoorschriften. Ook kan een waarde gebruikt worden van 1 jaar voor de peildatum die al een jaar voor de huidige datum ligt. 2 jaar voor de huidige datum dus. Zoals je merkt: een waarde van 2 jaar geleden heeft niets meer met de waarde van vandaag te maken. Een WOZ-waarde en een vraagprijs hebben dus niets met elkaar te maken.
Wat biedt MAAKLR. jou?
Gratis & vrijblijvend
Je aanvraag plaatsen is gratis en geheel vrijblijvend.
Bespaar op de courtage
Wij laten de makelaars concurreren. Bij ons bespaar je op de kosten van een makelaar.
Vind de beste match
Geef aan wat jij belangrijk vindt. Wij zoeken de makelaars die aansluiten bij wat jij zoekt.
In contact met de beste makelaar
Kom eenvoudig in contact met de geselecteerde makelaars met MAAKLR.
Binnen no-time offertes ontvangen
Aanvraag geplaatst? Dan ontvang je binnen no-time offertes van makelaars uit jouw buurt!
Vergelijk en kies
Vergelijk de op maat gemaakte voorstellen en kies de beste makelaar die bij jou past.
WOZ-waarde en marktwaarde huis
De marktwaarde van een woning wordt bepaald door makelaars en taxateurs. Bij deze waardebepaling is de belangrijkste factor de ligging van de woning. Ligt het huis in een mooie wijk, staat het aan een doorgaande weg en wat staat er eigenlijk in het bestemmingsplan? Daarnaast is ook het gebied waarin het huis staat van belang. Zo zijn huizen in grote steden vaak duurder omdat er sprake is van ‘liefhebberswaarde’: de waarde gaat omhoog omdat er veel potentiële kopers zijn die het huis graag willen hebben. In tegenstelling tot het bepalen van de WOZ-waarde wordt bij het bepalen van de marktwaarde wel rekening gehouden met de staat van de woning. Is er bijvoorbeeld veel achterstallig onderhoud of zitten er juist een nieuwe keuken en badkamer in? Ook het functioneren van een Vereniging van Eigenaren kan van invloed zijn op de waarde net als de duurzaamheid van een huis. Al deze factoren samen bepalen de marktwaarde van een woning. De WOZ-waarde en de marktwaarde zijn dus niet vergelijkbaar. Ook omdat de WOZ-waarde gebaseerd kan zijn op een waarde van twee jaar terug zoals uitgelegd.
Huis kopen maar lage WOZ-waarde
Wanneer je een bod gaat doen op een huis heeft het dus vaak geen zin om de WOZ-waarde te bieden. De waarde is vaak lager dan de marktwaarde. Het kan dus zo zijn dat je uiteindelijk veel meer betaalt voor je huis dan dat de WOZ-waarde op dat moment is. Dat geeft niet. Maar, waar je wel rekening mee moet houden, is dat de WOZ-waarde omhoog zal gaan.
Op het moment dat je het volgende jaar weer een nieuwe WOZ-beschikking krijgt, zal deze gestegen zijn. Ze nemen dan in de drie vergelijkingspanden ook je eigen huis mee die je toen hebt gekocht voor een bepaald bedrag. Ook is het zo dat door het hogere bedrag waar jij het huis voor hebt gekocht, de WOZ-waarde van de hele straat of buurt omhoog gaat. Andersom natuurlijk ook: staat er een huis te koop in de straat die voor veel meer dan de WOZ-waarde wordt verkocht, dan wordt de WOZ-waarde van jouw huis ook het jaar erop een stuk hoger.
Wat is de marktwaarde en een goede vraagprijs van je huis
Een kosteloze manier om erachter te komen wat je huis waard is, is om een makelaar in te schakelen. Deze makelaar komt dan langs om je woning te bekijken. Vaak wordt dit gedaan omdat mensen hun huis willen verkopen en daarom benieuwd zijn naar wat het huis waard is. Een indicatie van de waarde van je woning wordt vaak een waardebepaling genoemd. De makelaar neemt de woning op en noteert alle belangrijke zaken om de woningwaarde te bepalen. Vervolgens kan het zijn dat de makelaar dit in een mooi document toestuurt. Het kan ook, als dat voldoende is, via de mail of telefonisch aangegeven worden wat je huis waard is.
Het is belangrijk om een goede vraagprijs voor de woning te gebruiken om de woning goed in de markt te zetten. De vraagprijs is een prijs die je aan de woning geeft, om mensen binnen te krijgen. Dit heeft niets te maken met de waarde van je huis. Je wilt er namelijk voor zorgen dat de juiste mensen komen bezichtigen. Op het moment dat ze in de woning zijn, worden ze hopelijk verliefd op je huis en gaan ze een bod doen.
Zorg dus dat je met de makelaar bespreekt wat de beste vraagprijs is. De makelaar moet dit goed kunnen onderbouwen. Als de woning de juiste vraagprijs heeft kan dat heel bepalend zijn voor het eindresultaat: voor hoeveel je huis verkocht wordt. Laat je goed adviseren door een kundige makelaar. MAAKLR. kan je hierbij helpen door contact op te nemen met een of meerdere goede makelaars voor je. Voor iedere woning en wensen zoeken wij handmatig de beste makelaars die je daarbij kunnen helpen. Je kunt zelf aangeven of je één of meerdere makelaars wilt uitnodigen voor een waardebepaling en een offerte. Dit is helemaal vrijblijvend en het kost je niets.
Comments are closed.