Wat kost een taxatie van je huis?

Vind de beste makelaar met MAAKLR.

Laatst bijgewerkt: maart 2024, 5 minuten leestijd


Je bent benieuwd naar de waarde van je huis en nieuwsgierig naar wat een taxatie van je huis kost. MAAKLR. geeft antwoord door de volgende vragen voor je te beantwoorden:

  • Wat heb ik nodig om de waarde van mijn huis te bepalen?
  • Heb ik een taxatie van mijn huis nodig?
  • Waar moet je op letten bij de taxatie van je huis?
  • Wat zijn de kosten van een taxatie van mijn huis?

Wat heb ik nodig om de waarde van mijn huis te bepalen?

Om de waarde van je huis of appartement te bepalen is het nodig dat een makelaar of taxateur je woning komt opnemen. In sommige gevallen is het niet nodig om een echt taxatierapport op te laten stellen. MAAKLR. brengt je in contact met de beste en goedkoopste taxateur. Overleg eerst altijd met de taxateur voordat je de taxatie daadwerkelijk laat uitvoeren. Er zitten namelijk ook extra kosten aan een taxatierapport en het zou zonde zijn om die uit te geven als het ook goedkoper of zelfs gratis kan.

Er zijn twee manieren om de waarde van je huis te bepalen:

  1. De waarde laten bepalen door een makelaar: je bent benieuwd naar de waarde van je huis. Uit nieuwsgierigheid of omdat je een nieuw huis gaat kopen en wilt weten hoeveel je kunt bieden.
  2. De waarde laten bepalen door een taxateur die een officieel taxatierapport maakt: Dit wordt geaccepteerd door banken en kun je gebruiken om je rente op de hypotheek te verlagen of je hypotheek te veranderen.

1. De waarde laten bepalen door een makelaar

Wanneer je nieuwsgierig bent naar wat je huis waard is omdat je het misschien wilt verkopen, of omdat je wilt weten hoeveel overwaarde je hebt omdat je een nieuw huis wilt kopen. Dan kun je beter een verkoopmakelaar laten langskomen. Wanneer zij een plan en offerte voor je maken om de woning te verkopen, geven zij uiteraard ook aan wat de woning waard is. Wil je dat? Kijk dan even op deze pagina die je meer vertelt over de courtage van een verkoopmakelaar.

2. De waarde laten bepalen door een taxateur

Een manier om erachter te komen wat je huis waard is zonder kosten te maken, is om een makelaar (taxateur) in te schakelen. De makelaar komt langs om je woning te bekijken en geeft aan wat de woning waard is. Deze onofficiële manier (dus zonder taxatierapport) wordt vaak gedaan als je nieuwsgierig bent naar de waarde van je woning, of omdat je je woning wilt verkopen en benieuwd bent wat de waarde nu is. Deze indicatie van de waarde wordt vaak een ‘waardebepaling’ genoemd.

De makelaar neemt de woning op en noteert alle belangrijke zaken om de waarde te bepalen. Dit duurt meestal 15 minuten. Het meeste werk zit vervolgens in het werk op kantoor: het zoeken naar en vergelijken van de juist referentiewoningen. Het kan zijn dat de makelaar dit vervolgens in een mooi document toestuurt. Mocht een korte e-mail met de waarde van de woning genoeg zijn, is dat ook mogelijk.

Je begrijpt dat deze waardebepaling voor een bank, of andere officiële doeleinden, niet voldoende is. Daarvoor kun je dus de waarde laten bepalen door middel van een taxatierapport.

De waarde officieel laten bepalen door een taxateur: taxatie van je huis

Heb je bijvoorbeeld de waarde nodig om bij de bank meer hypotheek te nemen, dan heb je een officieel taxatierapport van je huis nodig. Deze taxatie wordt uitgevoerd door een taxateur. Een taxateur is ook een makelaar, maar dan bevoegd om te taxeren.

Huis laten taxeren met een officieel taxatierapport voor de bank?

Vergelijk de gratis offertes en kies je taxateur

Ontvang gratis offertes
Gratis Vrijblijvend Onafhankelijk Beste match

Heb ik een taxatie van mijn huis nodig?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een taxatie van je huis uit te laten voeren. Een paar verschillende situaties waarin je een taxatie van je huis (en taxatierapport) nodig hebt:

  • Je hebt bijvoorbeeld een taxatie nodig om de hypotheek rond te krijgen als je een huis koopt. Tegenwoordig is het zo dat je niet meer krijgt van de bank dan dat het huis waard is. De waarde van het huis wordt door de onafhankelijke taxateur vastgesteld. Je mag dus maximaal 100% van de marktwaarde van je woning financieren bij de bank. De overige kosten moet je uit eigen zak betalen.
  • Ook kan het zijn dat je aan je hypotheekverstrekker wilt aantonen dat je huis meer waard is geworden. Als dat zo is, is er minder risico voor de bank en dus kan je risico-opslag naar beneden. Dat betekend: de bank heeft minder risico als je huis verkocht moet worden, dat de hypotheek afgelost kan worden van de opbrengst. Hierdoor zijn zij bereid om de rente te verlagen. Dit kan je een hoop geld besparen!
  • Wellicht wil je gaan verbouwen en heb je daarvoor meer hypotheek nodig. De bank wil natuurlijk weten wat je woning waard is, om zeker te zijn dat je woning het waard is om meer hypotheek op te geven.
  • Het kan ook zijn dat je de waarde van het huis moet laten taxeren voor de opstalverzekering. Vraag dan bij de taxateur om de herbouwwaarde.
vrijblijvende waardebepaling woningwaarde huis taxatie

Waar moet je op letten bij de taxatie van je huis?

Als je een huis hebt aangekocht mag dit huis niet door dezelfde makelaar getaxeerd worden. De taxateur mag dus geen dubbele rol hebben en moet onafhankelijk zijn. De taxateur moet veel kennis hebben van de lokale woningmarkt om zo tot een goed oordeel te kunnen komen. Het kan per hypotheekverstrekker ook verschillen waar het rapport aan moet voldoen. Zorg dus dat de taxateur precies weet waar het rapport voor is en breng de taxateur in contact met je hypotheekadviseur. Zij kunnen onderling snel schakelen en overleggen. Op die manier weet je zeker dat de bank jouw taxatierapport accepteert.

Waar je nog meer op moet letten:

  • De taxateur mag niet verder dan een bepaald afstand van de woning gevestigd zijn. Dit verschilt per gebied in Nederland. Check bij de taxateur of de woning in zijn gebied valt.
  • Het taxatierapport van het huis mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Anders is het verlopen.
  • Het taxatierapport van de woning is niet over te nemen van iemand anders. Ieder taxatierapport heeft een eigen ‘opdrachtgever’ en eigen doel. Je moet dus altijd je eigen taxatierapport laten opstellen
  • Het taxatierapport moet gecontroleerd zijn door een onafhankelijke partij. Dit wordt gedaan door een validatieinstituut. Meestal is dit het NWWI. Zij controleren of de waardes van de huizen niet te veel afwijken en of het logische waardes zijn. Vraag na of de kosten hiervan inbegrepen zijn in de prijs van het taxatierapport.

De kosten van taxatie van je huis

Het uitvoeren van een taxatie vergt nogal wat tijd en is een officieel rapport. Daarom zijn er kosten aan de taxatie van een huis verbonden. De prijzen variëren per regio en per taxateur. Er zijn taxateurs die alleen maar huizen taxeren. Maar er zijn ook taxateurs die ook nog woningen verkopen. Dan wordt het een makelaar, of verkoopmakelaar, genoemd. Een taxatie kost ongeveer tussen de €450 en €650 euro. Het verschil zit in wie het doet en of het een uitgebreid rapport moet zijn of niet. Dat is iets wat je zou moeten bespreken met een taxateur om een echte prijsindicatie te krijgen. MAAKLR. kan je daarbij vrijblijvend en gratis mee helpen door verschillende goede taxateurs voor je te contacteren.

Huis laten taxeren met een officieel taxatierapport voor de bank?

Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar

Ontvang gratis offertes
Gratis Vrijblijvend Onafhankelijk Beste match