Huizenprijzen dalen?
& minder zoekers op Funda

Huizenmarkt, huizenprijzen & coronavirus: de impact

Heeft de coronacrisis invloed op de huizenprijzen en het werk van de makelaars? De coronacrisis heeft een groot effect op alles en iedereen: iedere sector, ieder bedrijf, elke werkgever en werknemer hebben er mee te maken. Wat gaat er gebeuren de komende maanden, los van het virus zelf, met de economie en de huizenmarkt?

huizenmarkt corona huizenprijzen maaklr funda makelaars huis waard

Funda heeft onder 1450 bezoekers een onderzoek gedaan naar het actuele sentiment rond de aan- en verkoop van een woning. Wat blijkt:

Funda meldt dat er op hun website minder mensen naar een woning zoeken.

Ze lijken dus af te haken op de huizenmarkt door de onzekerheid die nu heerst: het aantal zoekopdrachten is met 23% afgenomen tot bijna 2 miljoen.

De maatregelen van het kabinet op donderdag 2 maart hebben een dalende trend veroorzaakt. Op 15 maart kwamen er aanvullende maatregelen, waarna het aantal bezoeken op hun website nog verder daalde met 15% t.o.v. de reguliere weken tot ruim 12 miljoen.

Toch valt op dat na  18 maart het aantal bezoeken weer stijgt, met uitzondering van 22 maart (zondag).

Zoekopdrachten en bezichtigingsaanvragen tijdens de coronacrisis

Volgens Funda blijkt dat als er gekeken wordt naar het aantal zoekopdrachten op de website en het aantal aangevraagde bezichtigingen daaruit, er grote dalingen te zien zijn. Het aantal zoekopdrachten zakte terug naar ongeveer 2 miljoen; een daling van 23% t.o.v. reguliere weken!

Ook het aantal bezichtigingsaanvragen daalde hard: 32% minder dan normaal (in cijfers: dat zijn er 20.000 minder!). Eenzelfde daling is te zien bij andere vormen van contactaanvragen via Funda. In de praktijk leidde dat tot 132.000 aanvragen in de week van 17 tot 24 maart.

 

huizenmarkt corona huizenprijzen maaklr funda makelaars huis waard

Minder serieuze woningzoekers

Te zien is dus dat er nog steeds veel mensen de website bezoeken om huizen te bekijken. Echter zijn er minder mensen die een contactaanvraag doen. Je zou kunnen stellen dat er dus minder serieuze woningzoekers actief zijn op Funda dan voorheen het geval was. Toch zijn er nog steeds veel meer mensen die een woning zoeken dan dat er woningen te koop staan. Een direct effect op de huizenprijzen zal dit daarom niet hebben.

 

 

 

huizenmarkt corona huizenprijzen maaklr funda makelaars huis waard

Meer huizen te koop

Ook valt op dat er een stijging is in het aantal aanmeldingen op Funda. Er worden dus meer woningen te koop gezet dan voorheen. Deze stijging is 7% meer ten opzichte van de eerdere weken in 2020.

De verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat deze woning al klaar stonden om op Funda gezet te worden en te verkopen. Alleen door de ontwikkelingen op de huizenmarkt door de coronacrisis, hebben eigenaren wellicht een lichte twijfel over hoe de markt zich gaat ontwikkelen en hebben daarom met hun makelaars besloten om de woningen eerder op Funda te zetten/te verkopen.

 

 

Minder transacties en meer intrekkingen

Uit de data van Funda is op te merken dat het aantal transacties (dus het aantal daadwerkelijk verkochte woningen), slechts 3% lager ligt dan in de normale weken van 2020, voorafgaand aan de coronacrisis. Ook is het zo dat er slechts 4% meer woningen werden ingetrokken (=als een woning niet verkocht raakt wordt deze van de markt gehaald). Het gaat hier om kleine aantallen en volgens Funda zegt dit dan ook maar weinig (over de huizenprijzen).

Huizenmarkt, huizenprijzen & coronacrisis: wat merkt de makelaar?

De makelaars merken in deze tijd dat bezichtigingen heel anders werken. Men moet de bekende voorzorgsmaatregelen nemen en werkt meer met digitale oplossingen. Beeldbellen wordt nu veelvuldig gebruikt bij bezichtigingen. Zo kan men een goede eerste indruk krijgen. Is het huis echt wat ze zoeken: dan kan er een afspraak gemaakt worden.

Tevens wordt mensen die een huis willen bekijken aangegeven met niet meer dan 2 personen op de afspraak te komen. In de meeste gevallen belt de makelaar de afspraken van tevoren op om te vragen of ze geen koorts, hoesten en/of andere verschijnselen hebben.

Voor de coronacrisis planden de makelaars altijd de bezichtigingen strak achter elkaar in en soms zelf dubbel als er een aankoopmakelaar meeging. Nu zijn de makelaars hiervan afgestapt om ervoor te zorgen dat er niet teveel mensen in de woning staan. Bezichtigers wordt aan het begin van de afspraak duidelijk aangegeven dat ze nergens aan mogen zitten en dat de verkoopmakelaar alle deuren en kasten voor ze open doet. Zo zorgen de makelaars dat de kans op besmetting zo klein mogelijk is.

Toen de opkomst van het coronavirus nog nieuw was, merkte makelaars meer afzeggingen. Mensen werden bang en waren geschrokken dat het virus zich snel ontwikkelde. Inmiddels merken makelaars dat er wellicht minder mensen bij een te koop staande woning komen. Maar voorheen kwamen er heel veel mensen op een huis af. Iets minder mensen die komen kijken, heeft geen effect aan het goed kunnen verkopen van de woning en de huizenprijzen. Waren het er voorheen bijvoorbeeld 30 per huis, nu zijn dat er eerder 20.

 

Wat doet en denkt de consument?

36% van de mensen die meededen aan het onderzoek is minder gemotiveerd om een huis te kopen/verkopen. Bij bijna de helft (47%) van de respondenten is de verwachting dat er veranderingen in de huizenprijzen/markt zullen optreden. En 42% is onzeker over wat de impact gaat zijn op de huidige situatie. Toch is er ook een groep die juist positief  en gemotiveerd is, namelijk 13%.

Bijna 60% is overtuigd dat de huizenprijzen zullen dalen

huizenmarkt corona huizenprijzen maaklr funda makelaars huis waard

Van de respondenten die alleen een huis te verkopen, dan is een soortgelijke resultaat te zien: 24% is minder gemotiveerd, 17% juist meer en 59% kijkt nog op dezelfde manier tegen de situatie aan. De reden die het meest genoemd wordt bij de laatste groep is, is dat ze weinig impact van de coronacrisis verwachten (58%). Meer dan 350 van de respondenten zijn doorstromers enwillen een woning kopen en verkopen. Deze groep is aanzienlijk minder gemotiveerd door de coronacrisis: 46% heeft dat aangegeven. 57% van deze mensen noemt de reden dat ze niet in kunnen schatten wat de impact van de huidige crisis gaat zijn. Als de respondenten gevraagd wordt of het aantal beschikbare woningen zal stijgen of dalen, dan zijn daarover de meningen verdeeld. Toch blijkt dat de meerderheid van bijna 60% ervan overtuigd is dat de huizenprijzen zullen dalen door deze crisis.

Huizenprijzen: benieuwd wat je huis waard is tijdens de coronacrisis? 

Een kosteloze manier om erachter te komen wat je huis waard is, is om een makelaar in te schakelen. (Waarom zou je dus zelf de waarde van je huis gaan berekenen?) Deze makelaar komt dan langs om je woning te bekijken. En in deze tijd wordt dat vaak digitaal gedaan. Of, de makelaar komt alleen langs om de woning te bekijken, en doet vervolgens het gesprek vanaf kantoor met de klant via de digitale mogelijkheden. Vaak wordt dit gedaan omdat mensen hun huis willen verkopen en daarom benieuwd zijn naar wat het huis waard is. Een indicatie van de waarde van je woning wordt vaak een waardebepaling genoemd. De makelaar neemt de woning op en noteert alle belangrijke zaken om de woningwaarde te bepalen. Vervolgens kan het zijn dat de makelaar dit in een mooi document toestuurt. Het kan ook, als dat voldoende is, via de mail of telefonisch aangegeven worden van je huis waard is. MAAKLR. kan je hierbij helpen door contact op te nemen met een of meerdere goede makelaars voor je. Je kunt zelf aangeven of je één of meerdere makelaars wilt uitnodigen voor een vrijblijvend gesprek en waardebepaling.

 

Benieuwd naar de woningwaarde en zoek je een makelaar? Laat MAAKLR. je gratis en vrijblijvend helpen.