Je hebt besloten om je huis te verkopen en daarvoor moet je een aantal stappen doorlopen. Als je wilt weten hoe je je moet voorbereiden op een gesprek met een makelaar, lees dan vooral dit blog. Lees meer over de vrijblijvende waardebepaling van je huis om erachter te komen wat de woningwaarde is.
- Wat is je woning waard en hoe wordt die woningwaarde bepaald?
Wat is je woning waard en hoe wordt die waarde bepaald?
Om te weten wat jouw huis waard is, is het altijd belangrijk om naar de verkoopcijfers te kijken van de afgelopen periode. Het gaat om de ontwikkeling van de woningwaardes van jouw woonplaats. Het liefste je eigen postcodegebied, of wijk of zelfs op straatniveau.
Het belangrijkste voor de waarde van je huis is de locatie! Woon je in Drenthe, dan is je huis waarschijnlijk minder waard dan wanneer je huis in Noord-Holland staat. Ook de bouwperiode is van belang voor de waarde. Dat heeft te maken met het feit dat nieuw huizen energiezuiniger zijn en minder onderhoud nodig hebben. Als een huis je minder geld kost per maand dan is het dus goedkoper om in te leven. Je kunt dan verhoudingsgewijs meer betalen voor de woning zelf.
Kan ik de waarde van mijn huis online berekenen?
Er zijn verschillende websites te vinden waar je met een aantal gegevens zelf de waarde van je huis kunt berekenen. Maar dan krijg je natuurlijk geen exacte waarde. Dus eigenlijk heb je daar niets aan. Heb je weleens een huis gezien die exact hetzelfde is als die van jou? Niemand heeft natuurlijk precies hetzelfde huis. Misschien lijkt de buitenkant op die van de buren, maar de binnenkant is nooit hetzelfde. Wellicht is een vrijblijvende waardebepaling van je huis een optie..
Wil je ook weten wat je huis waard is?
Vergelijk de gratis offertes en kies je makelaar
Hoe kom je achter de waarde?
Er zijn verschillende mogelijkheden om de waarde te bepalen van je woning. Bijvoorbeeld een taxatie of een vrijblijvende waardebepaling van je huis. Om achter de echte waarde te komen van je huis, is het nodig dat er een makelaar of taxateur langskomt om je woning te bekijken. Die makelaar of taxateur weet precies waar mensen naar op zijn. En dus ook hoe kopers reageren als ze jouw woning van binnen zien. Een goede makelaar weet uit de ervaring van de markt ook wat kopers zullen gaan bieden bij een bepaalde woning. Ze hebben veel ervaring met hoe het werkt als je een huis verkoopt. En nog beter: ze hebben die ervaring in jouw stad of dorp en vaak zelfs in jouw straat. Wie kan het dan beter weten dan zij?
Vrijblijvende waardebepaling, taxatie en andere manieren
Als je benieuwd bent naar de waarde van je huis, is het verstandig een makelaar te benaderen. Vaak denkt men dan aan een taxatie. Dat zou kunnen, maar is vaak niet nodig. Er zijn een aantal verschillende termen en manieren om de waarde te bepalen van je huis:
- Vrijblijvende waardebepaling
- Taxatie
- Kadaster
- Calcasa
De vrijblijvende waardebepaling is een onofficiële manier om de waarde van je huis te bepalen en de taxatie is een officiële manier. Een vrijblijvende waardebepaling is gratis; een taxatie kost je honderden euro’s. We leggen het je uit:
1. Vrijblijvende waardebepaling aanvragen
Een vrijblijvende waardebepaling is eigenlijk een onofficiële manier van de waarde van je huis bepalen. Wat houdt dat in? Dat betekend dat als je een makelaar vraagt om een vrijblijvende waardebepaling, dat hij dan langskomt bij je thuis en de woning bekijkt. Hij geeft dan een indicatie van de waarde van je huis en voor welke vraagprijs hij het in de verkoop zou zetten. Ook geeft hij aan voor welke prijs hij denkt dat het verkocht kan worden. Een vrijblijvende waardebepaling is gratis. Wil je alleen even snel een waarde weten omdat je nieuwsgierig bent en verder niet? Geef het dan altijd aan bij de makelaar. Het kost een makelaar namelijk altijd tijd om de waarde te bepalen, maar ook om zich voor te bereiden voor de afspraak bij jou thuis (los van de reistijd).
2. Taxatie van je huis
Een taxatie is officiële waardebepaling van je huis waarvoor kosten gelden. Een taxateur (een makelaar met de benodigde papieren om een taxatie uit te voeren) maakt dan ook een taxatierapport. omdat het zo belangrijk is dat het goed gebeurt, mogen taxateurs alleen in hun eigen regio taxeren. Ze mogen maximaal 20km vanaf het kantoor waar ze werken, taxeren. Een taxatie van je huis is vaak nodig als je een woning gekocht hebt en je daarvoor een hypotheek nodig hebt. De bank wil namelijk zeker weten dat het huis waard is wat jij ervoor betaald hebt. Of eigenlijk: als ze je het geld lenen, dan moet het huis dat geld wel waard zijn. Om er zeker van te zijn dat dat zo is, wordt het huis door een taxateur getaxeerd. De taxateur gaat naar de woning toe, schrijft alles op wat hij nodig heeft en maakt foto’s. Denk hierbij aan:
- de locatie (welke stad, buurt en straat)
- bouwjaar van het huis
- energiezuinig (isolatie, zonnepanelen, goed energielabel)
- type woning (is het een huis of appartement en is het een tussenwoning of een hoekhuis, of appartement op de onderste verdieping of een penthouse)
- hoe groot is de woning en hoeveel grond heeft het
- hoe is de onderhoudsstaat van de woning
- als het een appartement is, hoe gezond is de VvE?
- zo zijn er nog heel veel dingen te noemen!
Wat biedt MAAKLR. jou?
Gratis & vrijblijvend
Je aanvraag plaatsen is gratis en geheel vrijblijvend.
Bespaar op de courtage
Wij laten de makelaars concurreren. Bij ons bespaar je op de kosten van een makelaar.
Vind de beste match
Geef aan wat jij belangrijk vindt. Wij zoeken de makelaars die aansluiten bij wat jij zoekt.
In contact met de beste makelaar
Kom eenvoudig in contact met de geselecteerde makelaars met MAAKLR.
Binnen no-time offertes ontvangen
Aanvraag geplaatst? Dan ontvang je binnen no-time offertes van makelaars uit jouw buurt!
Vergelijk en kies
Vergelijk de op maat gemaakte voorstellen en kies de beste makelaar die bij jou past.
3. Woningwaarde via het Kadaster berekenen
Het is mogelijk om via het Kadaster een indicatie van jouw woningwaarde te krijgen. Het Kadaster registreert alle verkoopinformatie van onder andere alle huizen in Nederland. Ze weten precies wie er eigenaar is en voor welke prijs het huis verkocht is. Voor een paar euro kun je per woning en postcode informatie opvragen. Met deze informatie kun je dus een woningwaarde bepalen. Echter weet je nog steeds niet precies hoe deze woningen eruit zagen. Waren ze vergelijkbaar met die van jou? Een makelaar kan in een paar tellen dezelfde informatie krijgen uit hun systeem. Met alle teksten van Funda en alle foto’s die erbij vermeldt stonden. Dat werkt natuurlijk veel makkelijker en sneller. Je kunt op die manier beter een vergelijk maken en zo een goede woningwaarde bepalen.
4. Woningwaarde opvragen bij Calcasa
Via Calcasa is het mogelijk om de waarde van je huis op te vragen. Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in vastgoed. Zij hebben een model ontwikkeld voor de waardebepaling van woningen. Vaak zijn deze erg nauwkeurig en betrouwbaar. Ze berekenen de woningwaarde met de gegevens van het Kadaster en voegen daar nog wat andere gegevens aan toe. Denk hierbij aan extra woninggegevens en natuurlijk de prijs- en locatiegegevens. Het aanvragen van zo’n rapport is niet kosteloos; dit kost 25 euro. Toch is de uitkomst niet altijd te vertrouwen en wijkt deze ver af van de realiteit. Daarom is het meer een extra hulpmiddel om te checken wat de waarde is, in combinatie met de kennis en ervaring van een makelaar.
Verschillende prijzen: woningwaarde, taxatiewaarde, vraagprijs, verkoopprijs
Zoals je al hebt gemerkt, hebben we het over steeds verschillende waardes. Wat zijn nou eigenlijk die waardes?
- De woningwaarde – Wat is de waarde van je huis? De makelaar kijkt naar vergelijkbare woningen die verkocht zijn in dezelfde buurt met hetzelfde afwerkingsniveau (denk aan de onderhoudsstaat maar ook of de badkamer en keuken van eenzelfde kwaliteitsniveau zijn) en geeft aan wat op basis van die verkoopprijzen zijn geweest, een waarde af voor jouw woning. Dit valt binnen een vrijblijvende waardebepaling van je huis.
- Verkoopprijs – Wat is de verkooprijs van je woning? Dat noemen ze ook wel transactieprijzen. Dat zijn de echte prijzen die betaald zijn voor een huis. Die kun je niet zomaar vinden. Want weet jij wat jouw buren precies voor het huis hebben betaald? De makelaar kan dat allemaal in een systeem opzoeken. Daarin staan alle woningen die ooit verkocht zijn via een makelaar in opgeslagen. Met alle maten, informatie en foto’s erbij!
- Taxatiewaarde – Wat is de taxatiewaarde van je woning? Een taxateur moet voor de bank een taxatierapport maken. Zo heeft de bank een rapport waarin staat wat het huis waard is. Dit is een officieel rapport. De bank leent jou maximaal de waarde die in dat rapport staat genoemd. Want meer is het niet waard. Het lijkt op de woningwaarde, alleen is dit een officieel rapport en waarde. Hiervoor moet je dan ook honderden euro’s betalen om dit te laten opstellen.
- Vraagprijs – Wat is de vraagprijs van je woning? Dat zijn de prijzen die je op Funda ziet. Dat is hetgeen je voor je woning vraagt. Heb ik het huis gekocht als ik de vraagprijs bied? Nee zeker niet! Als je je auto verkoopt en je vraagt er 1000 euro voor. En er staan 3 mensen voor je. 1 bied 1000 euro, dan vraag je toch wat de andere 2 voor je auto overhebben? Precies! Zo werkt het met de verkoop van je huis precies hetzelfde. Je verkoopt het aan degene die het meeste betaald. (er spelen nog andere dingen mee, die kun je hier lezen)
Comments are closed.