De vraag ‘Wat is mijn huis waard?’ is een veel gestelde vraag aan MAAKLR. In deze tijd een logische vraag om benieuwd te zijn naar je woningwaarde. Kun je zelf berekenen wat de waarde van je huis is? Dit artikel gaat daar verder op in.
Waarde huis stijgt door woningtekort
Tegenwoordig staan de prijzen die voor huizen betaald worden op een recordhoogte. Als je jaren terug een huis hebt gekocht ben je nu spekkoper: je huis is veel meer waard dan toen je het kocht. Sinds de crisis die ontstond in 2008 is er veel gebeurt op de woningmarkt. Woningwaardes daalden hard, tot op het dieptepunt in 2013. Gelukkig zijn de waardes van de woningen daarna weer gestegen.
De laatste paar jaar wordt deze waardestijging aangewakkerd door het tekort aan nieuwbouwwoningen. Inmiddels komen we in Nederland zo’n 300.000 woningen te kort. Dat is nogal wat. Vooral in de Randstad zijn er grote tekorten. In de Randstad is het tekort schat op 179.000 woningen. Dit tekort is een van de belangrijke redenen waarom de waardes van de huizen stijgen in Nederland. De verschillen tussen de duurste en goedkoopste provincies worden ook steeds groter. Voor een huis betaal je in Noord-Holland namelijk gemiddeld 183.000 euro meer dan voor eenzelfde huis in de provincie Groningen.
Ook is het zo dat door de stikstofcrisis er veel minder bouwvergunningen worden afgegeven. Dat zorgt ervoor dat de achterstanden op de woningbouw niet worden ingehaald. In augustus van 2019 werden er alleen al 1800 minder vergunningen afgegeven voor de bouw van nieuwe huizen dan een jaar eerder. Hierdoor stijgen de waardes van de woningen op dit moment nog door.
De woningwaarde van huizen stijgen minder hard
Over het algemeen stijgen de prijzen minder hard van de huizen dan in de afgelopen kwartalen en jaren. Let op: het is niet zo dat de waardes van huizen dalen. Over het algemeen geldt dat de stijgingen minder hard zijn dan voorgaande periodes. In 2019 is in juli, augustus en september werden de huizen met gemiddeld 6,3% duurder dan in 2018. Dat was al het vierde kwartaal op rij dat de stijging minder hoog is. Met andere worden: de huizen worden steeds meer waard, alleen steeds minder snel.
Op de illustratie is dat goed te zien. Vanaf 2013 daalden de woningwaarde van huizen minder hard, tot uiteindelijk in 2014 de woningwaardes stabiel waren. Daarna is de groei pas echt ingezet en onafgebroken gestegen tot in 2018. In 2019 zie je dus dat de groei steeds wat minder wordt.
Benieuwd naar de waarde van je woning?
Ontvang een gratis waardebepaling van een aantal makelaars
Gratis Vrijblijvend Onafhankelijk Beste match
Wat is mijn huis waard in 2020?
De verwachting is dat je huis meer waard wordt in 2020. In 2018 zijn de huizen 9% meer waard geworden dan een jaar eerder. In 2019 stegen de waardes met 6,7%. Voor 2020 wordt er geschat dat een huis 4,5% meer waard wordt.
Het aantal huizen dat de afgelopen jaren is verkocht is ieder jaar iets minder aan het worden. Terwijl er in 2018 nog 218.000 huizen verkocht werden, werden er dat in 2019 iets minder: 215.000. Voor het jaar 2020 schatten ze in dat er weer minder huizen worden verkocht. Ze gaan daarbij uit van een geschat aantal van 210.000, een daling van 5.000 huizen ten opzichte van 2019.
Wat is mijn huis waard?
Om erachter te komen wat jouw huis waard is (ook wel de woningwaarde genoemd), is het belangrijk om goed naar de cijfers te kijken van de afgelopen periode. Het gaat hierbij dan om de ontwikkeling van de waardes van jouw lokale omgeving. De waarde van je huis begint altijd met de plek waar je huis staat. Staat je huis in Zeeland, dan is deze waarschijnlijk minder waard dan als deze in Noord-Holland staat. Ook is het van belang om te kijken naar de bouwperiode van je huis. Je huis is meer waard als deze nieuwer is. Dat heeft te maken met het feit dat deze huizen energiezuiniger zijn en minder onderhoud nodig hebben. Als een huis je minder geld kost per maand dan is het dus goedkoper om in te leven. Toch is het zo dat veel mensen houden van oude jaren 30 woningen. Deze prijzen zijn ook hoog. Echter moet je er rekening mee houden dat je maandelijks vaak meer kwijt bent aan je energierekening. Ook het onderhoud aan deze huizen zijn hoger dan een nieuwbouw woning.
Wat heb ik ervoor betaald?
Waarschijnlijk weet je nog wel wat je voor je huis betaald hebt toen je het kocht. Hoogstwaarschijnlijk had jouw huis op dat moment een hele andere waarde dan dat je huis nu heeft. En misschien heb je er niet eens iets bijzonders aan gedaan, behalve een muur geschilderd. Dan heb je geluk! Het is mogelijk om aan de hand van een aantal groeicijfers een ruwe schatting te maken wat je huis nu waard zou moeten zijn. Die cijfers zijn algemene cijfers en kijken naar het bouwjaar van je woning, en hoe groot deze ongeveer is. Dit in combinatie met het type woning en de plek waar deze staat, wordt een schatting gegeven wat het nu waard is.
Heb ik iets aan een online berekenen van de waarde van mijn huis?
Er zijn op internet diverse websites te vinden waar je een aantal gegevens kunt invullen, om zo zelf een waarde van je huis te berekenen. Eigenlijk kan dat niet. Heb je weleens een huis gezien die precies hetzelfde is als die van jou? Niemand heeft exact hetzelfde huis, misschien van buiten maar zeker niet van binnen. Een online waardeberekening
van je huis om zelf te berekenen wat je huis waard is, is vaak een ruwe schatting die er heel ver naast zit. Ver boven de echte waarde van je huis maar ook ver onder de echte waarde van je huis.
Hoe betrouwbaar is het online berekenen van de waarde van je huis en wat heb je er aan?
Op het moment dat je een woningwaarde uit zo’n calculator krijgt, wat doe je er dan mee? Waarschijnlijk voel je zelf ook wel aan dat dat niet helemaal klopt. Soms is het zo dat ze aangegeven dat de woningwaarde van je huis tussen de, bijvoorbeeld, 230.000 euro en de 280.000 euro waard is. Dat is nogal een verschil. Als je het op een verjaardag over de waarde van je huis hebt, ga je dan zeggen: “Mijn huis is tussen de 230.000 euro en de 280.000 euro waard.”?
Of zou je liever precies weten wat jouw huis, zoals het er nu uitziet, waard is. Of zelfs wat de waarde is van je huis als je de laatste puntjes nog even op de i zet, die al jaren moesten gebeuren.
Aan zo’n concrete waarde heb je tenminste iets.
Hoe kom ik erachter wat mijn huis waard is?
Om de echte waarde van je huis te bepalen is het nodig dat een makelaar of taxateur je woning komt bekijken. Die makelaar of taxateur weet hoe kopers reageren op jouw woning als ze binnen zijn en wat ze ervoor over hebben. Ze hebben jarenlange ervaring met hoe het werkt als je een huis verkoopt. En nog beter: ze hebben die ervaring in jouw stad of dorp en vaak zelfs in jouw straat. Wie kan het dan beter weten dan zij?
Er zijn twee manieren om achter de echte waarde van je huis te komen.
Een officiële taxatie van je huis door een taxateur
In de basis zijn er twee manieren om de waarde van je woning te bepalen. Het ligt eraan waar je de waarde voor nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld de waarde nodig om bij de bank meer hypotheek te nemen, dan heb je een officieel taxatierapport van je huis nodig. Deze taxatie wordt uitgevoerd door een taxateur. Een taxateur is ook een makelaar, maar dan bevoegd om te taxeren. Een taxatie wordt onafhankelijk uitgevoerd en wordt gecontroleerd door het NWWI. Dat is een instantie die controleert of de rapporten volgens de geldende hoge kwaliteit worden gemaakt en of de waardes van de huizen niet veel afwijken. Het uitvoeren van een taxatie vergt nogal wat tijd en is een officieel rapport. Daarom zijn er kosten aan de taxatie van een huis verbonden. De prijzen variëren per regio en per taxateur. Er zijn taxateurs die alleen maar huizen taxeren. Maar er zijn ook taxateurs die ook nog woningen verkopen. Dan wordt het een makelaar, of verkoopmakelaar, genoemd. Een taxatie kost ongeveer tussen de €300 en €650 euro. Het verschil zit in wie het doet en of het een uitgebreid rapport moet zijn of niet. Dat is iets wat je zou moeten bespreken met een taxateur om een echte prijsindicatie te krijgen. MAAKLR. kan je daarbij vrijblijvend en gratis mee helpen door verschillende goede taxateurs voor je te contacteren.
Een makelaar geeft aan wat je huis waard is
Een kosteloze manier om erachter te komen wat je huis waard is, is om een makelaar in te schakelen. (Waarom zou je dus zelf de waarde van je huis gaan berekenen?) Deze makelaar komt dan langs om je woning te bekijken. Vaak wordt dit gedaan omdat mensen hun huis willen verkopen en daarom benieuwd zijn naar wat het huis waard is. Een indicatie van de waarde van je woning wordt vaak een waardebepaling genoemd. De makelaar neemt de woning op en noteert alle belangrijke zaken om de woningwaarde te bepalen. Vervolgens kan het zijn dat de makelaar dit in een mooi document toestuurt. Het kan ook, als dat voldoende is, via de mail of telefonisch aangegeven worden wat je huis waard is. MAAKLR. kan je hierbij helpen door contact op te nemen met een of meerdere goede makelaars voor je. Je kunt zelf aangeven of je één of meerdere makelaars wilt uitnodigen voor een vrijblijvend gesprek en waardebepaling.
Benieuwd naar de woningwaarde en zoek je een makelaar? Laat MAAKLR. je gratis en vrijblijvend helpen.
Benieuwd naar de waarde van je woning?
Ontvang een gratis waardebepaling van een aantal makelaars